Extinderea Carierei Roşia Jiu, la a treia încercare

Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern pentru exproprierile pentru cauză de utilitate publică necesare extinderii Carierei Roşia Jiu. „Este a treia oară în ultimii patru ani când proiectul este pus în dezbatere publică, sperăm ca de această dată să treacă”, a spus preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu.

„Prin decretele şi ordinele emise anterior anului 1989 s-a aprobat ocuparea şi scoaterea din producţia agricolă şi din fondul forestier a terenurilor necesare începerii execuţiei lucrărilor, în limita unei suprafeţe de 773 ha situate în judeţul Gorj, cu ocupare eşalonată. Pentru desfăşurarea  activităţii de extracţie a lignitului este necesară  ocuparea şi scoaterea din circuitul  economic a unor suprafeţe de terenuri agricole, silvice, păşuni, fâneţe, livezi etc., aflate în proprietatea privată a unor persoane fizice sau juridice”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern.

Documentul mai arată că, în lipsa actului normativ, există riscul de nu se putea asigura combustibilul necesar pentru funcţionarea termocentralelor, a căror producţie de energie este indispensabilă Sistemului Energetic Naţional.

După exproprieri, cariera Roşia Jiu va avea o capacitate de opt milioane de tone de lignit pe an. (R.S.)

Vizualizări: 1,281

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: