Pericol de avarie în sistemul energetic

Menţinerea siguranţei energetice în zona de nord-vest a ţării devine „extrem de dificilă şi costisitoare”, fiind pusă în pericol alimentarea cu energie a consumatorilor în urma apariţiei unor avarii de sistem, se arată într-o notă de fundamentare a urgentării proiectului privind construirea liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Nădab - Oradea Sud.

Potrivit documentului elaborat de Ministerul Economiei, citat de hotnews.ro, în ultima perioadă s-a constatat o înrăutăţire a situaţiei energetice din zona de nord-vest, „generată de faptul că interconexiunea cu sistemele energetice vecine nu mai asigură acelaşi nivel de rezervare a capacităţilor necesare menţinerii echilibrului în reţeaua electrică de transport”. 
Pericolul unor avarii de sistem apare în condiţiile în care există un risc tot mai ridicat ca linia de interconexiune dintre România şi Ucraina (LEA 400 kV Roşiori–Mukacevo) să devină indisponibilă, mai arată documentul citat.

„În contextul geopolitic actual, caracterizat de existenţa unui conflict armat pe o parte a teritoriului din Ucraina şi a instabilităţii politice din această ţară, există un risc tot mai ridicat ca linia de interconexiune dintre România şi Ucraina (LEA 400 kV Roşiori–Mukacevo) să devină indisponibilă, situaţie în care menţinerea siguranţei în funcţionare a zonei de nord-vest a ţării devine extrem de dificilă şi costisitoare. Totodată, asigurarea resurselor de cărbune ale Ucrainei din zona de est a ţării este tot mai dificilă, ceea ce a condus la reducerea producţiei din zona de vest a ţării (interconectată cu reţeaua europeană) şi implicit la reducerea posibilităţilor de export şi de susţinere a reţelelor vecine acesteia”, se arată în documentul consultat de HotNews.ro.
Potrivit acestuia, este pusă în pericol siguranţa alimentării consumatorilor din zonă. „Astfel, funcţionarea zonei de nord-vest a ţării fără LEA 400 kV Roşiori–Mukacevo şi fără CTE Iernut poate conduce la regimuri de funcţionare deosebit de periculoase, siguranţa alimentării consumatorilor din zonă fiind pusă în pericol, deoarece zona deficitară a secţiunii de reţea din România este legată acum de o zonă care a devenit şi ea deficitară şi care nu mai are posibilitatea de a susţine reţeaua interconectată”, se precizează în nota de fundamentare. (A.A.)

Vizualizări: 2,631

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: