Naistul Ştefan Popescu: Din orice se poate cânta

Ştefan Popescu, profesorul de nai de la Şcoala Populară de Artă, va finaliza în curând teza de doctorat care îţi propune să trateze un subiect unic până acum. Lucrarea are o întindere de peste 600 de pagini în care sunt tratate 10 instrumente şi 15 pseudoinstrumente. Naistul a devenit cunoscut după ce a reuşit să interpreteze diverse melodii la sticla cu ţuică, solniţă, nucă, etc.

Profesorul de nai Ştefan Popescu a transformat pasiunea pentru cântatul la instrumente aerofone în teza sa de doctorat. Acesta mărturiseşte că munceşte la această lucrare din anul 2007. Având o temă unică în lume până acum, lucrarea cu titlul „Valorificare superioară a pseudoinstrumentelor şi instrumentelor populare aerofone in concordanţă cu diferite tehnologii de cultura plantelor din care se confecţionează”, îşi propune să expună instrumente neconvenţionale spre a fi recunoscute.  „Cântând la cele mai multe instrumente din lume, populare şi pseudoinstrumente, m-am gândit că aceste pseudoinstrumente trebuie valorificate şi puse melodii să se cânte, să rămână ceva de pe urma mea. M-am gândit ca prin lucrarea mea de doctorat aceste pseudoinstrumente, creaţiile mele, să mă reprezinte. Este o concordanţă, o combinare între muzică şi lemn, natură. M-am consultat cu profesorii mei coordonatori, Profesor Dr. de Agricultură şi Pomiciltură Romulus Mocanu şi cu Profesor Dr. Gheorghe Oprea şi am zis să facem o cotutelă între aceste două ramuri, pomicultră şi muzica. Prin lucrarea mea trebuie să găsesc materialele utilizate în confecţionarea instrumentelor de specie, sistemul de fertilizare, specii pomicole, dar şi toate condiţiile în care aceste specii trăiesc”, spune Ştefan Popescu.

Facultate de instrumente populare în România

Profesorul Ştefan Popescu vrea să transmită mai departe toate cunoştinţele sale muzicale elevilor pe care acesta îi pregăteşte. „De 35 de ani construiesc la instrumente populare şi ar fi păcat să nu rămână ceva după ce eu nu o să mai fiu. Am cel puţin 80 de elevi pe care pe care îi pregătesc împreună cu fiul meu. Am format copii foarte buni care acum cântă în diferite ansambluri de la noi din judeţul Gorj, mai sunt unii care la rândul lor predau naiul. Alţi elevi de-ai mei predau la Bucureşti la liceul Dinu Lipatti sau sunt profesori în străinătate”, declară profesorul.

Ştefan Popescu  a devenit celebru cu melodiile sale cântate la sticla cu ţuică. Aceasta nu este însă cel mai ciudat instrument al său. „Din orice se poate cânta şi mă gândesc că atât cât voi trăi să mai găsesc câte un pseudointrument când mai merg aşa prin pădure, mă mai uit şi mai găsesc eu şi altele. Pot cânta la nucă, paie de ovăz, de grâu, de secară, de trestie, din solniţă, ulcică, ulcior, sticlă, dar mai sunt o grămadă”.

 „Sper ca după această teză toate pseudoinstrumentele să devină instrumente şi sper să se înfiinţeze şi la noi în România o facultate de instrumente populare. Asta ar fi cea mai mare dorinţă a mea. Republica Moldova are o astfel de facultate şi noi nu avem”, declară acesta.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: