NASA vrea să construiască un reactor nuclear pe Lună

NASA plănuiește să construiască un reactor nuclear pe Lună. Americanii vor să pună astfel bazele unei surse de energie selenare pentru misiunile pe Lună până la sfârșitul acestui deceniu.

NASA dorește să construiască o centrală nucleară cu fisiune pe Lună.  Instituția a mai transmis că acceptă propuneri pentru proiectarea inițială a sistemului. Associated Press a transmis că NASA lucrează cu Laboratorul Național Idaho al Departamentului de Energie al SUA pentru a crea sursa de energie, independentă de soare, pentru misiunile pe Lună până la sfârșitul acestui deceniu.

”Furnizarea unui sistem fiabil, de mare putere pe Lună este un următor pas vital în explorarea spațiului uman, iar realizarea acestuia este la îndemâna noastră”, a declarat Sebastian Corbisiero, șeful proiectului Fission Surface Power în cadrul laboratorului, într-un comunicat de presă.

Aceste propuneri urmează să fie acceptate până în data de 19 februarie 2022. Planul are la bază construcția reactorului pe Pământ, iar apoi trimiterea acestuia pe Lună. Sistemele de alimentare cu fisiune de suprafață ar putea furniza energie susținută indiferent de condițiile de mediu ale lunii, potrivit sursei citate. Dacă centrala electrică are succes pe Lună, următorul obiectiv al NASA ar fi să pună una pe Marte.

Planurile prezentate pentru sistemul de energie electrică de la suprafața de fisiune ar trebui să includă un miez de reactor alimentat cu uraniu, un sistem de transformare a energiei nucleare în energie utilizabilă, un sistem de management termic pentru a menține rece reactorul și un sistem de distribuție care furnizează nu mai puțin de 40 de kilowați de energie continuă, ceea ce reprezintă energie electrică timp de 10 ani în mediul selenar.

Dintre cerințele exprimate de către instituție face parte și faptul că acesta să se oprească și să pornească singur, fără intervenție umană.

Totodată, acesta ar trebui să poată fi operat de pe puntea de aselenizare și să poată fi scos de pe puntea de aselenizare și rulat pe un sistem mobil pentru a putea fi transportat către un alt loc lunar pentru a putea fi operat.

Vizualizări: 818

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: