NATO rusesc

Scandalurile politice şi economice care s-au ţinut lanţ de la alegeri şi până acum ne-au ţinut cu ochii aţintiţi către Bucureşti de unde, vorba unui mare interlop, se dă ora exactă! O ştire care a circulat recent  pe agenţiile de ştiri ruseşti ar fi trebuit măcar să-i îngrijoreze pe guvernanţii noştri care nu se hotărăsc să ne spună încotro ne îndreptăm!

Agenţiile de ştiri ruseşti titrau luna trecută că ţările componente ale Organizaţiei Tratatului pentru Securitate Colectivă, OTSC, (înfiinţată în anul 2003) s-au întâlnit la Moscova şi au hotărât înfiinţarea unei Forţe de intervenţie rapidă formată din cadre ale ministerelor de interne şi numai ale ţărilor membre! Scopul înfiinţării forţei rapide este unul nobil, acela de a lupta împotriva terorismului şi al traficului de droguri. Ţările membre ale Organizaţiei sunt fostele membre ale  URSS: Armenia, Belarus, Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Kîrgîstan şi bineînţeles Rusia. Organizaţia cu sediul la Moscova este un fel de NATO rusesc care mai nou va avea şi trupe. O privire atentă a vecinilor ţărilor care compun această organizaţie denotă clar întărirea poziţiei Rusiei în balans cu cea a tradiţionalei ei rivale SUA.

Armenia, una din cele 7 componente ale organizaţiei, o face pe Rusia  prin intermediul teritoriului său vecină cu Georgia, considerată mult prea democrată de guvernul de la Kremnlin şi cu Iranul, atât de aproape de  încrâncenata şi revoltata lume arabă. Belarus, o altă componentă a OTSC, este vecină cu Polonia, ţară membră NATO şi cu năbădăioasa Ucraină, prin care trec conductele petroliere ale Rusiei către Europa. Kazhastanul, a treia ţară membră a organizaţiei, are ieşire la Marea Caspică de unde aşteptăm petrolul prin proiectul Nabucco şi-i asigură Rusiei un soi de vecinătate cu  marea  şi nesfârşita Chină. Uzbekistanul are marele avantaj că este vecin cu Afganistanul, patria teroriştilor fanatici. Tot cu Afganistanul, Rusia s-ar mai învecina prin intermediul Tadjikistanului, altă ţară componentă a OTSC. Penultima ţară componentă, Kîrgîzstan, poate face legătura Rusiei cu celelalte republici central asiatice până la Belarus. Ăsta da proiect! Asta da realizare! Situată pe asemenea poziţii strategice (componenţa OTSC urmărită cu harta în mână este mult mai interesantă decât pare), ticluite cu mare grijă în laboratoarele de la Kremlin Rusiei nu-i prea pasă pentru că prin intermediul Forţelor rapide, preconizate a se înfiinţa anul acesta, poate să facă legea în multe locuri din lumea asta! În lumea lor se fac strategii în lumea noastră se mai fac încă guverne probabil pe tot parcursul acestui an. Dacă după congresul liberalilor, anunţat a fi la sfârşitul lunii martie, Tăriceanu va fi înlocuit atunci nimic nu-i mai împiedică pe democrat- liberali să facă o nouă alianţă cu liberalii conduşi de altcineva. Alianţa de acum este prea  ţigănească, făcută pe tocmeală!

Vizualizări: 89

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: