„Nedeia” de la Novaci, în reconstrucţie. Nu ratează niciun festival!

Ansamblul Folcloric „Nedeia” al Casei de Cultură din Novaci a revenit în forţă. Zeci de copii şi tineri din zonă au fost cooptaţi în cadrul ansamblului, iar recrutările continuă. De la revenire, ansamblul nu ratează niciun festival.

Ansamblul „Nedeia” al Casei de Cultură din Novaci a fost readus la viaţă de autorităţile novăcene. Dacă în urmă cu două luni, în cadrul ansamblului erau doar câteva perechi de dansatori, acum numărul artiştilor a ajuns la peste 50. Este vorba de dansatori, solişti şi instrumentişti. O parte dintre tinerii artişti au fost recrutaţi în urma şcolii de vară care s-a derulat în ultimele luni în oraşul Novaci, organizată cu sprijinul unor dascăli voluntari. De atunci, ansamblul folcloric novăcean nu ratează niciun festival. Chiar la sfârşitul săptămânii, artiştii din Novaci au fost prezenţi la Festivalul Țuicii şi al Brânzei de la Răşinari, în judeţul Sibiu. Peste 30 de artişti ai Ansamblului „Nedeia” au avut reprezentaţii cu această ocazie, reuşind să impresioneze cu prestaţia lor publicul prezent la manifestări.

„Era o durere pentru novăceni”

Deplasările sunt suportate de primăria oraşului Novaci, care şi-a făcut un ţel din păstrarea şi promovarea folclorului local. Activitatea ansamblului este coordonată de Elena Basarabă, directorul Casei de Cultură Novaci, cu sprijinul lui Dragoş Medrega din cadrul Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. „Am reactivat ansamblul. Am găsit un ansamblu cu 4-5 perechi. Ansamblul are 41 de ani vechime şi era o durere pentru novăceni. Nu exista o formă de a recruta tinerii, de a-i atrage. Am reuşit să reîntregim ansamblul şi ne-am propus să mergem la toate festivalurile. Am fost la festivalul de la Târgu Jiu, la Tismana. Am fost şi la Răşinari, cred că a fost cel mai frumos festival la care am participat. Săptămâna viitoare mergem la Petroşani, la un festival internaţional”, a declarat Elena Basarabă, directorul Casei de Cultură Novaci.

Se caută tinere talente

Autorităţile locale din Novaci şi-au propus să dezvolte activitatea artistică la nivel de localitate. Din ansamblu fac parte copii şi tineri de la clasa a VI-a până la clasa a XII-a, iar autorităţile vor să dubleze numărul artiştilor care compun ansamblul. „Obiectivul nostru este să depistăm talente. Și pe pictură, pe sport, pe muzică, dansuri. Vrem să punem pe tapet toate talentele din Novaci. Avem copii foarte buni, elevi şi liceeni. În ceea ce priveşte ansamblul, ne-am propus să facem grupe pe generaţii, începând cu copii de la clasa pregătitoare. Dacă sunt copii talentaţi, îi aşteptăm să se înscrie la Casa de Cultură, chiar şi din localităţile din jur. Facem un program în weekend. Avem nevoie în special de băieţi. Ne-am propus să încheiem şi nişte parteneriate cu şcolile. Învăţământul are altă deschidere spre festivaluri”, a mai spus directorul Elena Basarabă.

Școala de vară, la final

Aproape 300 de copii au participat săptămânal, timp de 2 luni, la cursurile organizate la Novaci în cadrul Școlii de Vară. Cu acest prilej au fost organizate 12 cursuri după un model german. Dans modern şi dans popular, muzică, desen, limbi străine sau fotbal sunt doar câteva dintre cursurile la care au participat, gratuit, copiii novăceni pe perioada vacanţei de vară.

Vizualizări: 2,775

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: