Negativismul poate fi corectat

Dacă ai o fire negativistă trebuie să ştii că nu e parte din identitatea ta. Atunci când conştientizezi acest lucru poţi corecta această viziune asupra lumii care îți fură bucuria și starea de bine.

Nu îți dorești să fii negativist și nu te naști așa ci e vorba doar de un set de gânduri, emoții și comportamente care se dezvoltă în timp, prin prisma experiențelor acumulate, mediului în care ai crescut și exemplului pe care l-ai văzut la părinți. Ca niște ochelari cu lentila negativismului care se așează pe nas în anumite contexte și te fac să acționezi având la bază această viziune sumbră asupra realității, care în final nu e chiar atât de neagră.

Psihologii spun că atunci când ești mereu trist, nimic nu îți convine te afunzi într-o stare de spirit care îți răpește bucuria activităților ce înainte îți făceau plăcere. Iar depresia, boala secolului 21, poate deveni un musafiri rezident în mentalul tău, cu nuanțe de funcționalitate, ori care te poate incapacita teribil. Din acest motiv, treptat, apariția ta e ca un nor negru ce umbrește grupurile sociale pe care le frecventai. Și nici măcar tu nu mai vrei să vezi oameni, să-ți petreci timp cu prietenii cărora le găsești continuu defecte. Ajungi să te izolezi adâncindu-ți astfel suferința emoțională, fiind lipsit de conectare.

Din cauza izolării mănânci în exces alimente nesănătoase, ronțăi tot felul de prostii, consumi multe dulciuri şi, poate chiar fumezi mult, bei alcool în exces. Nu faci sport, igiena personală începe să lase de dorit, nu te mai aranjezi, casa este un haos. În era internetului poți să fii și mai deprimat de viața aparent perfectă expusă în social media de unele persoane, la polul opus de existența ta. Având în vedere dieta precară și stilul de viață care lasă de dorit, nu este imposibil să dezvolți unele afecțiuni. Mai mult, este deja cunoscut faptul că negativismul impactează puternic sistemul imunitar.

Viziunea negativistă te face să nu poți fi recunoscător pentru nimic din ceea ce ai. Indiferent care sunt acele lucruri bune ce îți compun viața, tu pur și simplu nu poți să le privești așa. Sau le consideri ceva banal, normal, nu te poți bucura de ele.

Dacă te confrunţi cu astfel de probleme trebuie să discuţi neapărat cu un psiholog care îţi va spune cum poţi să îţi schimbi viziunea greşită asupra lumii.

Vizualizări: 702

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Relații:

Citește și: