Negocieri CCM: Salarii mai mari cu 400 de lei sau conflict de muncă

Sindicatul Liber din EMC Roșia a adresat o nouă scrisoare deschisă ministrului Energiei si conducerii CE Oltenia, prin care anunță declanșarea conflictului de muncă dacă salariile nu vor fi majorate cu 10%, ca urmare a creșterii productivității muncii. Mai mult, sindicaliștii solicită o grilă de salarizare unde clasa minimă să fie în intervalul 1.800-2.000 de lei. Liderii sindicali din Federația Națională Mine Energie (FNME) au calculat o creștere a salariului cu cel puțin 400 de lei.

Liderii îl înștiințează pe ministrului Toma Petcu că administrația CE Oltenia nu a prezentat bugetul de venituri și cheltuieli pe 2017. „În situația în care proiecția de buget pe anul 2017 nu va cuprinde solicitările Federațiilor participante la negocierea CCM, ne vedem puși în situația de a declanșa conflictul de muncă“, atrag atenția liderii de la Roșia.

Solicitări

Federația Națională Mine Energie solicită, la negocierile ce au loc în această perioadă, creșterea valorii tichetului de masă la 15 lei pe zi, acordarea unui voucher de vacanță de 1.000 lei pentru fiecare salariat, prime de 1.000 lei/ eveniment, refacerea grilei de salarizare astfel încât clasa minimă să fie în intervalul 1.800-2.000 lei, iar raportul între clasa maximă și clasa minimă din grilă să fie 1 la 6 și nu 1 la 12, așa cum este în prezent. De asemenea, sindicatele din FNME insistă pe reașezarea salarizării pe meseriile și funcțiile din Complexul Energetic Oltenia în funcție de pregătire, condițiile de lucru și sarcinile generale și speciale din fișa postului.

Liderii solicită acordarea salariului mediu brut/salariat pe sucursale și exploatările miniere de cariere în funcție de producția repartizată acestora și costul Gcal la cărbune și a MWh la energie electrică.

Majorarea adaosului lunar de la 250 de lei la 350 de lei este un alt deziderat, precum și acordarea alimentației de protecție. Sindicatele au calculat o creștere a productivității în CE Oltenia de 14%, din care 4,5% dată de creșterea producției de energie electrică și 9,1% dată de micșorarea numărului mediu de salariați. Potrivit legii, spun liderii, creșterea câștigului mediu lunar ar trebui să fie de 10%, adică 80% din creșterea de productivitate. Salariul ar crește de la 3.779 la 4.196 de lei.

Vizualizări: 5,060

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: