Roşca: Creşterile salariale le obţinem fie din dialog, fie prin mişcări sindicale

Semnalele liderilor Federaţiei Naţionale Mine Energie sunt tot mai dure. În ultimele zile, aceştia transmit mesaje legate de conflict de muncă sau mişcări sindicale. Administraţia CE Oltenia întreţine această atmosferă prin tergiversarea prezentării bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2017. Acest buget va fi prezentat joi. Liderul Nelu Roşca spune că minerii şi energeticienii trebuie să lupte pentru creşterea veniturilor. Dacă nu se poate prin dialog, atunci prin mişcări sindicale.

Mesajul liderului din Motru, Nelu Roșca, este că salariații CE Oltenia trebuie să participe efectiv la aceste negocieri ale contractului de muncă și să nu se bazeze pe o persoană. „Creşterile salariale nu ni le va da nimeni. Trebuie să ni le luăm singuri, pentru că este munca noastră. Cei 14.332 de salariaţi trebuie să înţeleagă că trebuie să participe într-un mod mai mic sau mai mare la aceste negocieri. Nu vă bazaţi pe o persoană. Aceste creşteri trebuie să le impunem administraţiei prin dialog şi dezbatere, dacă nu, prin mişcări sindicale. Este momentul când ne putem câștiga demnitatea. Lăsaţi dragostea față de un lider sau director. Solidaritatea ne va da putere şi ne vom putea impune“, a declarat Nelu Roșca la Gorj TV.

Plângere la Consiliul de Discriminare

Acesta a mai spus că salariul trebuie stabilit în funcție de producție și că administrația ar trebui să aibă o situație a meseriilor de care are nevoie. „Nu mai putem să ținem mașiniști pe stațiile de acționare când ei fac operațiuni de mecanic, să simplificăm lucrurile acestea și să dispară discriminarea. Atenționez că, dacă în capul unora este să mențină discriminări în cadrul acestui societăți, ca să arate că un lider că e mai lider decât altul, Nelu Roșca vă promite că va merge la Consiliul Național de Combatere a Discriminării și în instanță, am discutat cu o casă de avocatură. O să discut cu colegii să facem front comun și să dispară aceste mizerii“, a declarat sindicalistul de la Roșiuța. Liderul trebuie să se grăbească pentru că zilele trecute a trecut, tacit, de Camera Deputaților, un proiect de lege inițiat de Bogdan Diaconu de la PRU de desființare a Consiliului. Camera decizională este Senatul.

Liderul din Motru a mai spus că ar fi necesară o creștere procentuală a salariilor din 10 în 10 clase. „Îmi doresc ca de la clasa 1 la 10 vedem o creștere cu 20%. Să punem un prag minim 1800-2000 de lei, de la acest prag să facem negocierile. De la 11 la 20 cu 12%, de la 21 la 30 cu 8%, de la 31 la 40 cu 5%, de la 41 la 50 cu 3%, de la 50 încolo cu 0 și vă spun de ce. În felul acesta vor dispărea, vor diminua discrepanțe“, a mai spus Roșca.

Vizualizări: 2,408

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: