Noi audieri în dosarul lui Ciurel de la DNA

Vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a fost audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie. "Am fost chemat în calitate de martor într-un dosar în care fosta societate de închidere de mine trebuia să devină acţionară la complexele energetice Turceni şi Rovinari", a declarat Teodor Atanasiu la ieşirea din sediul DNA. "Era o lege prin 2005 care prevedea că această societate trebuia să devină acţionar la Turceni şi Rovinari. Societatea nu a apucat să devină acţionar până în 2007 la Turceni şi Rovinari, între timp intrând in insolvenţă. Lichidatorul a cerut complexelor energetice sumele de bani datorate", a adăugat Atanasiu, citat de tvr.ro.

Potrivit lui Atanasiu, complexele energetice au plătit sumele respective societăţii de închidere a minelor. "Acum am înţeles că este un dosar de cercetare, de ce nu s-au făcut demersurile să devină acţionar, de ce s-au plătit sumele respective. Eu le-am spus ceea ce am fost întrebat, cum se luau deciziile, care era mecanismul de acordare a mandatelor celor din AGA şi din Consiliul de Administraţie şi care erau procedurile. Din punctul meu de vedere, este încă un caz foarte elocvent despre cum statul se complică să-şi mute banii dintr-un buzunar în altul. Adică o societate cu capital sută la sută de stat, cea de închidere de mine, să devină acţionar la o societate la care statul era acţionar", a afirmat vicepreşedintele PNL, citat de www.tvr.ro.

Audierile au loc în dosarul în care Laurenţiu Ciurel, Dumitru Cristea şi Dan Şova au fost puşi sub urmărire penală de DNA. Un punct al dosarului se referă la faptul că firma de avocatură a lui Şova a luat peste două milioane de lei pentru a negocia două tranzacţii între CE Turceni şi ICM respectiv CE Rovinari şi ICM, în sensul eşalonării datoriilor celor două complexuri către ICM, firmă care intrase în insolvenţă. În primă fază, ICM ar fi trebuit să devină acţionar la complexuri în contul datoriilor, dar după aderarea României la UE nu a mai fost posibil. Complexurile au fost nevoite să-şi plătească datoriile către ICM, care la un moment dat a intrat în insolvenţă, iar Casa Şova a negociat în numele complexurilor cu lichidatorul ICM o eşalonare a datoriei pe mai mulţi ani.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: