Noi demersuri pentru restaurarea Coloanei fără Sfârşit

Autorităţile locale din Târgu Jiu au înaintat o nouă adresă către Ministerul Culturii pentru a aloca fondurile necesare pentru restaurarea Coloanei fără Sfârşit. Lacul de pe modulele coloanei s-a distrus în timp, iar materialul este expus intemperiilor. Premierul Victor Ponta a anunţat încă de acum doi ani că au fost alocaţi banii necesari pentru aceste lucrări, chiar după scandalul legat de spălarea operelor brâncuşiene cu jet de apă sub presiune. Totul a rămas în stadiul de promisiuni. 

De trei ani încearcă autorităţile locale să obţină fondurile necesare pentru restaurarea Coloanei fără Sfârşit, însă fără izbândă. Conducerea Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu a înaintat o nouă adresă la ministerul de resort în vederea alocării finanţării necesare pentru recondiţionarea operei brâncuşiene. „Am cerut Ministerului Culturii să aloce banii. Ei vor analiza şi vor spune cât va fi necesar. La coloană, din cauza intemperiilor, vântul, frigul, ploile, cam toate modulele coloanei au fost afectate, în special pe zona de nord, în sensul că stratul de lac a fost afectat. Trebuie refăcut pentru o mai bună protecţie a materialului (...) Sunt vreo 3 ani de când se discută, dar schimbându-se mereu miniştrii s-a tot amânat. Sperăm ca anul acesta Ministerul Culturii să aloce bani pentru restaurarea Coloanei fără Sfârşit”, a declarat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu.

Lucrările trebuiau efectuate anul trecut dacă este să ne luăm după spusele premierului Victor Ponta care a declarat în 2013, după scandalul legat de spălarea Porţii Sărutului cu jet de apă sub presiune, că se va interveni şi pentru restaurarea Coloanei. „Să ne pregătim, că la anul trebuie să reparăm Coloana Infinitului şi înţeleg că va fi tot cu scandal, de dinainte să înceapă reparaţia”, spunea Victor Ponta în octombrie 2013, cu ocazia vizitei sale la Târgu Jiu.

Conducerea centrului de cultură va mai cere Ministerului Culturii să creeze la nivel de minister o comisie alcătuită din specialişti în piatră care să stabilească ce trebuie făcut pentru o bună întreţinere, conservare şi restaurare a operelor din piatră.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: