Minerii continuă protestele şi-l cheamă pe Ciurel în carieră

Sute de mineri au protestat aseară, pentru a doua oară în această săptămână, faţă de măsurile de austeritate anunţate de Laurenţiu Ciurel, directorul CE Oltenia. Aceştia au fost extrem de gălăgioşi şi au avut mesaje dure pentru Laurenţiu Ciurel, Victor Ponta şi Ion Călinoiu. Oamenii au fost anunţaţi de lideri că dacă eşuează discuţiile cu ministerul şi administraţia companiei vor organiza un miting cu 5.000 de persoane şi vor declanşa conflict de muncă. Nici de această dată directorul general Laurenţiu Ciurel nu a ieşit să stea de vorbă cu minerii deşi i-au strigat numele timp de o oră.

Minerii şi energeticienii au ieşit în număr mare, joi seara, în Piaţa Prefecturii. furioşi nu doar pe Ciurel şi Ponta, ci şi pe preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, pe care îl numesc "Costreie", din cauză că este agronom la bază, şi pe care îl critică pentru greşeala dintr-un interviu televizat, când a spus "scluptor" în loc de "sculptor". Oamenii sunt supăraţi pe afirmaţia lui Călinoiu, care a spus că protestul lor este unul politic. „Să vadă şi Călinoiu cu Ciurel cât suntem de uniţi! Jos Ciurel! Călinoiu a spus că protestul nostru e politic. Călinoiu, cel care a confundat costreia cu grâul şi sculptorul cu scluptorul“, a strigat un lider sindical.

Ion Călinoiu i-a acuzat pe sindicaliştii Mitrescu şi Pârvulescu de faptul că îşi urmăresc doar interesele proprii. „Sunt proteste pe care le-am considerat normale, e clar că atunci când se negociază un contract de muncă apar divergenţe între administraţie şi sindicate, dar aceste proteste nu au legătură directă cu obiectul acestui partener social, ci ei fac un protest politic de această dată. Cine sunt aceştia - Pârvulescu şi Mitrescu -  reprezentanţii lui Condescu şi ai celorlalţi care au dus de râpă de fapt o activitate destul de importantă la nivelul judeţului, mineritul. Ei vin cu drepturi populiste pentru salariaţi, dar salariaţii îşi dau seama de faptul că sub aceste proteste se ascund de fapt interesele lor de a avea aceleaşi drepturi pe care le-au avut ca lideri de sindicat - indemnizaţii mari, deplasări în teritoriu”, a spus Ion Călinoiu.

„Să care Ciurel cărbune cu plasa”

Oamenii s-au supărat şi mai tare după ultimele afirmaţii ale directorului Ciurel la un post tv, care a spus că ar fi mai ieftin să care minerii cărbunele cu plasa, decât să folosească utilaje. „Să vină să stea de vorbă cu noi, să vină în carieră. Să care Ciurel o tonă şi jumătate de cărbune cu plasa, cum a zis, să vedem dacă poate. Îşi bate joc de noi“, spune un bărbat din mulţime.

Ei au scandat lozinci şi împotriva Guvernului şi a premierului Victor Ponta, care a fost la Cariera Roşia în perioada campaniei electorale, atunci când a făcut celebra afirmaţie „Io am salvat şandramaua“. „Domnul Ponta a venit la carieră, dar între schimburi, să nu dea ochii cu oamenii“, a completat liderul sindical Dan Pîrvulescu. „Să vină DNA să vă ia“, au mai strigat minerii.

Oamenii sunt hotărâţi să participe la un marş de protest deoarece nu sunt de acord cu ultimele tăieri propuse de administraţie. Astăzi, 30 ianuarie, are loc la Petroşani o consultare a tuturor sindicatelor din Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) deoarece la acest miting ar putea participa, în semn de solidaritate, şi mineri din Valea Jiului. La marele miting vor participa şi celelalte trei federaţii din CE Oltenia.

MITING

Următoarea întâlnire în comisia de negociere cu administraţia este pe 2 februarie, iar dacă se va renunţa la aceste tăieri, marţi, 3 februarie, sindicatele vor cere autorizare pentru un miting de mare amploare.

PETIŢIE

Liderii sindicali din CE Oltenia au anunţat că vor face o petiţie preşedintelui României, Klaus Iohannis, căruia îi vor explica situaţia minerilor din Gorj.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: