Ciurel: Tăierile anunţate nu vor fi suficiente. PLUS: Noi miştouri la adresa minerilor!

Directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, spune că tăierile de la cheltuielile cu munca vie anunţate acum câteva zile nu vor fi singurele, pentru că nu este suficient pentru a salva societatea. El a luat, din nou, în derâdere activitatea angajaţilor din carieră şi spune că ar fi mai ieftin dacă lignitul ar fi transportat cu sacoşa la depozite, nu pe bandă. A calculat că fiecare miner ar căra în opt ore o tonă şi jumătate de cărbune. „Nu ar fi o muncă foarte grea“, explică directorul. 

Directorul CE Oltenia susţine că trebuie să cumpere până în aprilie opt milioane de certificate carbon şi nu are bani. Şi atunci a hotărât să taie aproape 40% din cheltuielile cu munca vie. „Acele prime le dau, dar diminuate, nu le mai dau 700 de lei, ci 300 de lei.  Eu nu am tăiat prima de vacanţă, am lăsat-o la o mie de lei, ceea ce mi se pare rezonabil. Până la urmă mai pui şi tu ceva când te duci în concediu. Dacă nu luăm nişte măsuri la timp, este posibil ca în foarte scurt timp, mai devreme de 3-4 luni, să ajungem, în situaţia în care cineva, vreo bancă sau furnizor să ne ceară insolvenţa“, a susţinut Ciurel la Gorj TV.

Ciurel face mişto de angajaţi

Ciurel face comparaţie între carierele din Oltenia, lipsite de orice investiţie în ultimi ani, şi cele din Polonia. Polonezii au acelaşi număr de angajaţi şi scot mai mult cărbune, explică Ciurel. „Noi suntem în stare să dăm peste 30 de milioane de tone de cărbune. 14 mii de mineri polonezi fac 60 de milioane de tone de cărbune. Nu mai putem merge la infinit aşa pentru că nici veniturile nu sunt foarte mici“, a mai spus directorul companiei.

Ciurel a revenit cu celebra declaraţie potrivit căreia e mai ieftin să care cărbunele cu plasa decât pe bandă. „Dacă cei 14 mii de mineri ar pune mâna pe târnăcop sau ar duce cărbunele nu pe bandă, ci cu sacoşa în depozitele termocentralei, ar ieşi mult mai ieftin. Şi să ştiţi că nu ar fi o muncă foarte grea. Ar veni cam o tonă şi jumătate pe zi în opt ore“, explică directorul, care a propus şi tăierea sporului de carieră.

În final a avertizat că programul de austeritate nu se opreşte aici: „Nici măcar asta nu e o soluţie pe termen lung şi încă trebuie să mai găsim şi altceva. Pe termen lung e rezolvabilă prin genul acesta de măsuri“.

PRECEDENT

Directorul a mai declarat acum un an că la CE Oltenia nu mai lucrează mineri. „Minerii nu sunt nici ei, de fapt, mineri, căci activitatea nu se desfăşoară în subteran, ci la suprafaţă. Sunt mai degrabă maşinişti, electricieni, buldozerişti“, declara Ciurel acum un an.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: