Noi exploatări de lignit în Roşia de Amaradia şi Prigoria

O firmă cu profil minier din Gorj vrea să înceapă un proces de exploatare în comunele Roşia de Amaradia şi Prigoria, asta în condiţiile în care tot mai multe mine ce aparţin Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia sunt ameninţate de închidere. Aceasta ar urma să exploateze pe o suprafaţă de şapte hectare în Roşia de Amaradia în timp ce la Prigoria încă nu se ştie dacă primarul şi consilierii locali vor fi de acord cu acest lucru.

O nouă carieră minieră ar urma să se deschidă pe perimetrele comunelor Roşia de Amaradia şi Prigoria dacă autorităţile locale din Prigoria vor fi de acord. Potrivit primarului din Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, reprezentanţii firmei gorjene vor să exploateze pe o suprafaţă de şapte hectare dintre care numai un hectar aparţine primăriei. „Au solicitat documentaţia care să stea la baza deschiderii unor exploatări de lignit pe perimetrul comunei. Suprafaţa afectată ce ţine de comuna mea este de şapte hectare însă numai un hectar este al primăriei restul al oamenilor cu care au încheiat contracte de concesiune. La Prigoria am auzit că ar fi vorba de o suprafaţă mai mare de 30-40 de hectare”, a declarat Liviu Cotojman.

Deschiderea exploatării nu este însă bătută în cuie pentru că dacă Cotojman şi-a dat deja acordul, consilierii locali din Prigoria nici nu vor să audă. „Cu mine nu a discutat nimeni de aşa ceva dar şi dacă au de gând mai greu să se şi realizeze. Consilierii PNL din Prigoria nici nu vor să audă. Am mai încercat acum doi ani să concesionez tot aşa o suprafaţă în vederea exploatării unei firme spaniole şi s-au împotrivit. Ei vroiau pe o suprafaţă de 120 de hectare, eu vroiam pentru că era vorba de locuri de muncă dar consilierii mei au refuzat categoric”, a declarat Emil Răgman, primarul din Prigoria.

Cei doi primari par să susţină deschiderea exploatărilor de lignit cu atât mai mult cu cât cunosc situaţia minei Prigoria care urmează să fie închisă şi zeci de oameni atât din Roşia de Amaradia cât şi din Prigoria riscă să rămână pe drumuri.

Vizualizări: 98

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: