Nou parc industrial pe platforma Sadu II

Parcul Industrial Bumbeşti Jiu va avea un frate peste trei luni, în aceeaşi localitate. Uzina Mecanică Sadu şi Consiliul Judeţean Gorj au convenit ieri ca o parte din platforma Sadu II să fie transformată în parc industrial. Uzina va scăpa astfel de nişte cheltuieli de întreţinere deloc de neglijat, iar judeţul va crea noi oportunităţi pentru investitori. Cel puţin aşa ni se promite, dar e greu de crezut, având în vedere că primul parc industrial este aproape o ruină. Sunt totuşi semne bune dinspre firmele Pirelli şi Ford, care vor să dezvolte activităţi în zonă.

Consilierii judeţeni şi-au dat ieri acordul pentru a prelua cu titlu gratuit o parte din activele de la Sadu II, unde va fi amenajat un nou parc industrial. Suprafaţa parcului va fi de 11,5 hectare şi va beneficia de toate utilităţile. Prin cedarea activelor de la Sadu 2, Uzina Mecanică va scăpa de o serie de costuri, dar şi de mai mult de jumătate din datoriile pe care le are şi va reuşi astfel să evite falimentul.

Parcul Industrial Sadu 2 va fi înfiinţat prin hotărâre de guvern în următoarele trei săptămâni, după care mai sunt necesare 90 de zile pentru efectuarea procedurilor de predare – primire.

Primii investitori dau deja târcoale

Deşi nu au fost predate activele, investitorii au început deja să dea târcoale zonei. Dintre aceştia cei mai interesaţi s-au dovedit a fi reprezentanţii firmei Ford. “În perioada imediat următoare urmează să fie emisă o Hotărâre de Guvern prin care patrimoniul Uzinei Mecanice Sadu 2 va fi preluat de către Consiliul Judeţean Gorj. În câteva săptămâni vor fi făcute dezmembrările cadastrale şi măsurătorile în vederea predării-primirii activelor. Zona este foarte atractivă atât timp cât are facilităţi de gaze, apă şi energie electrică. Deja înfiinţarea parcului industrial s-a dovedit a interesa foarte mulţi investitori, atât din ţară cât şi din străinătate. Este vorba despre societăţi din Curtea de Argeş, Timişoara şi nu în ultimul rând de reprezentanţii firmei Ford”, a declarat Gheorghe Boian, directorul UM Sadu. Şi cei de la Pirelli, care funcţionează deja în primul parc industrial din Bumbeşti Jiu, vor să se extindă.

Nu va fi afectat profilul uzinei

Conducerea UM Sadu spune că înfiinţarea noului parc industrial nu va afecta profilul uzinei. “Profilul uzinei va rămâne în continuare ca fiind acela de fabricant de muniţie, iar înfiinţarea parcului industrial va însemna şanse pentru UM Sadu 2 prin punerea în valoare a patrimoniului dezafectat”, a precizat Gheorghe Boian.

În momentul de faţă, Uzina Mecanică Sadu are un număr de 948 de salariaţi existând posibilitatea ca începând de anul viitor să fie create încă 40-50 de locuri de muncă. De asemenea, UM Sadu are datorii de circa 1200 de miliarde le vechi. “Nu avem datorii la furnizori şi la utilităţi, în schimb avem datorii de circa 1.200 de miliarde de lei vechi la bugetul statului, datorii care cresc datorită penalităţilor”, a declarat directorul Uzinei Mecanice.

Prin faptul că cedează o parte din active, UM Sadu va scăpa de 53% din datorii.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: