Noi măsurători în cariere. „Nu poţi să scoţi cărbune fără praf”

Se fac măsurători în carierele şi termocentralele din Complexul Energetic Oltenia pentru a se stabili dacă s-au schimbat condiţiile în care muncesc salariaţii. Rezultatele acestor analize vor putea ajuta minerii şi energeticienii să-şi păstreze grupa de muncă, în ciuda informaţiilor că acest drept s-ar putea pierde la începutul anului viitor. În timp ce angajaţii ameninţă cu proteste, administraţia le dă dreptate.

Peste 7.300 de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia sunt încadraţi la condiţii deosebite de muncă. În această perioadă se fac noi măsurători. Din datele obţinute până acum, toţi indicatorii ar fi depăşiţi în cariere şi termocentrale, a explicat Gabriel Căldăruşe, preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia.  „În condiţiile în care acele măsurători vor demonstra faptul că nu s-a schimbat nimic în cariere, în instalaţiile din termocentrale, din punctul meu de vedere e clar că nimeni nu-şi poate permite să încalce legea. Termene de conformare au mai fost până acum. Cred că primul termen a fost 2008. Oamenii, ca să nu mai beneficieze de această grupă de muncă, ar trebui ca din acele măsurători să nu mai reiese faptul că nu mai există pulberi, zgomot. Din măsurătorile efectuate până la ora actuală, toţi aceşti indicatori sunt depăşiţi în cariere şi termocentrale. E o stare care ne nemulţumeşte. Niciodată nu s-au luat în calcul şi condiţiile atmosferice, frigul, praful, canicula, ploile, să fie luate în calcul ca un plus de factori pentru ca oamenii să beneficieze de grupă”, a punctat Gabriel Căldăruşe.

CE Oltenia: Este dreptul lucrătorilor

Oficialii nu au nimic împotriva organizării protestelor în companie. Mai mult, le dau dreptate salariaţilor şi admit că nu s-au prea făcut îmbunătăţiri în ceea ce priveşte condiţiile deosebite în care muncesc oamenii. „Este dreptul lucrătorilor să întreprindă toate măsurile legale pe care le consideră necesare pentru a-şi apăra un drept. Încadrarea în această grupă de muncă este un drept al lucrătorilor care lucrează în acele condiţii şi le dă dreptul să aibă o diminuare în ceea ce priveşte vârsta de pensionare. Până la urmă, nu poţi să scoţi cărbune fără praf. Nu poţi porni un circuit de benzi, care au zeci de ani, fără zgomot. Nu poţi să stai să lucrezi la o acţionare şi să nu fie vibraţii”, a transmis Ion Ruşeţ, consilierul directorului CE Oltenia.

Vizualizări: 3,117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: