Noi stele pe „Aleea Celebrităţilor” din Târgu Jiu

Două noi stele au fost dezvelite pe „Aleea Celebrităţilor” de la Târgu Jiu. Acestea le sunt dedicate doctorului Nicolae Hasnaş şi criticului literar Pompiliu Marcea. Evenimentul face parte din seria manifestărilor dedicate Zilelor Oraşului, iar tradiţia a fost instituită de opt ani.

În fiecare an, autorităţile dezvelesc stele noi care să amintească despre personalităţile Gorjului. „Un moment care îmbogăţeşte patrimoniul de stele aplicat pe Aleea Celebrităţilor din Târgu Jiu. Avem onoarea de a dezveli două stele. Este vorba de o stea a medicului Nicolae Hasnaş şi alta a criticului literar Pompiliu Marcea”, a declarat viceprimarul Adrian Tudor.

Nicolae Hasnaş a rămas în istorie ca fiind medicul săracilor. A fost trimis ca medic la război, apoi a revenit la Târgu Jiu, unde a modernizat şi dezvoltat spitalul. A fost senator de Gorj şi a înfiinţat primul orfelinat din ţară. De cealaltă parte, Pompiliu Marcea a fost critic şi istoric literar român, specialist în operele lui Ioan Slavici, Mihail Sadoveanu şi Alexandru Sahia.

„În fiecare an, s-a creat ideea cât se poate de oportună ca de Zilele Municipiului Târgu Jiu să participăm la un astfel de eveniment: dezvelirea unor stele pe Aleea Celebrităţilor, stele care să aducă aminte celor ce păşesc pe această zonă de figurile care au făcut istorie în diferite domenii pentru Târgu Jiu, pentru judeţul Gorj”, a declarat prefectul Ciprian Florescu, la dezvelirea celor două stele.

Tot luni, a fost deschis şi Târgul Meşterilor Populari. La Târgu Jiu, în aceste zile, au venit zeci de meşteri din toate colţurile ţării. „Pe lângă meşterii populari din Olt, Dolj, Vâlcea, avem meşteri din Alba, Suceava, Bucureşti, Argeş. Sunt oameni care au făcut o profesie din pasiunea lor şi le mulţumim încă o dată pentru că oferă târgujienilor posibilitatea de a achiziţiona un produs de artă populară tradiţională, un produs autentic”, a explicat Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Gorj.

Vizualizări: 803

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: