Norica Nicolai, promisiuni fără acoperire pentru CEO

Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, spune că va încerca până la finalul acestui mandat, care este în luna mai anul viitor, să contureze o propunere legislativă prin care producătorii de energie termo din UE să poată utiliza o parte din banii cheltuiţi pe certificate de carbon pentru investiţii de mediu. CE Oltenia mai are de cumpărat până pe 30 aprilie peste 13,4 milioane de certificate, la un preţ triplu faţă de cel estimat. Întrebată dacă are soluţii pentru acest an, pentru că la anul s-ar putea să fie târziu, Nicolai a spus că da, deşi a indicat o soluţie imposibilă.

Norica Nicolai a încurcat la un moment dat certificatele de carbon cu certificatele verzi. Europarlamentarul a spus că în octombrie va fi o primă şedinţă a unui grup de lucru din Parlamentul European. „Trebuie să găsim o altă schemă de aplicare, o schemă prin care o parte din aceste costuri să fie destinate investiţiilor de protecţie a mediului. La asta lucrăm, am făcut deja un grup în parlament. Lucrăm cu state membre, în special cu colegii polonezi care au aceeaşi situaţie ca şi noi. Probabil în octombrie vom avea o conferinţă în care vom propune o nouă schemă pentru certificate. Vrem să impunem acest principiu, nu al finanţări, ci al utilizării unor bani din aceste certificate pentru combaterea poluării”, a spus Nicolai.

Întrebată când va putea fi aplicată soluţia găsită, Norica Nicolai a dat de înţeles că în mandatul viitor. „Vom avea prima conferinţă în octombrie, la iniţiativa mea. Vom încerca până la sfârşitul actualului mandat, care este la anul, să încercăm să conturăm o viziune a comisiei şi să o promovăm. Este o chestiune de urgenţă, suntem mai multe state afectate de această schemă, pentru că avem probleme cu industria”, a spus europarlamentarul.

Norica Nicolai a fost întrebată dacă sunt soluţii pentru acest an, în care costul certificatelor de carbon ar putea îngropa CEO. Politician fiind, Nicolai a răspuns că da. „Pentru acest an trebuie să găsim o formulă de sprijin din partea statului român, pentru că este păcat, CEO este performant, este prima oară când se duce în profit. Aceste certificate, artificial, riscă să îi creeze probleme în performanţa economică”, a spus Norica Nicolai.

Managerul CE Oltenia aşteaptă însă soluţia din octombrie, ştiind că statul român nu are cum să subvenţioneze certificatele de carbon. „Statul nu se poate implica. Orice subvenţie înseamnă ajutor de stat, care este interzis de Uniunea Europeană. Până pe 30 aprilie 2019 trebuie să mai luăm 13,4 milioane de certificate”, a spus Sorin Boza. Dacă preţul rămâne 18 euro/certificat, CE Oltenia va trebui să scoată de undeva peste 240 de milioane de euro.

Vizualizări: 1,369

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: