Nouă lucruri pe care trebuie să le știm despre gripă, spuse de dr. Ciuhodaru

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra gravității epidemiei de gripă din România. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, medicul a declarat că virusul gripal s-a extins peste estimările pentru acest sezon, iar numărul cazurilor de gripă clinică este de 100 de ori mai mare decât anul trecut.

În aceeași postare, medicul Tudor Ciuhodaru a evidențiat câteva aspecte importante legate de virusul gripal.

1. Oricine poate face boala, indiferent de vârsta dar cei mai expuşi sunt copiii mai mici de 5 ani (20.000 de spitalizări în fiecare an!), imunodeficienţii și cei cu afecţiuni respiratorii, cardio-vasculare cronice sau cei cu afecțiuni hematologice, metabolice sau insuficiență renală.

2. Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate.

3. Contagiozitatea maximă este cu 1-2 zile înainte și 4-5 zile de la debutul bolii.

4. Majoritatea celor care se îmbolnăvesc de gripă se vor recupera în cateva zile (în medie 3-4 zile), însă tusea poate persista chiar 1-2 săptămâni.

5. Cei din grupele de risc sunt predispuși la complicații serioase precum pneumonii grave, crize astmatice, miocardită, insuficiență cardiacă.

6. Tratamentul pentru gripă trebuie instituit căt mai rapid, acesta fiind mult mai eficient dacă este aplicat în primele 2 zile de la debutul bolii.

7. Evitaţi automedicaţia. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor.

8. Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite.

9. Nu temporizați consultul medical imediat mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc sau dacă un copil de peste 5 ani are caz de febră persistentă (3 zile), rinoree (curge nasul mai mult de 10 zile), secreții la nivel ocular.

Vizualizări: 1,499

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: