Noul ministru al Culturii vrea să cumpere Cumințenia pământului

Opera lui Constantin Brâncuși, Cumințenia pământului, ar putea fi cumpărată de statul român, spune noul ministru al Culturii, Lucian Romașcanu. Acesta a fost audiat în legătură cu această problemă în comisiile de specialitate ale parlamentului. 

"Există în acest moment o discuţie între Ministerul Finanţelor şi Ministerul Culturii pentru a găsi mecanismele de rambursare a banilor până la 31 decembrie. Legat de proiectul în sine, se puteau strânge acei bani, dacă proiectul era bine gestionat. Pentru un caz de sănătate, pentru o prietenă, am strâns în trei ore, 47.000 de euro. Depinde cum o faci, pe cine implici. De partea cealaltă, au existat două comisii de evaluare, care au spus că face 5 milioane de euro. De la 5 la 11 milioane de euro nu ştim care este diferenţa. Cred că putem gândi reluarea demersului la preţul evaluat, dacă proprietarii vor dori să continue aceste discuţii", a fost părerea senatorului propus pentru portofoliul Culturii. 

"În contextul în care va exista un consens şi politic şi naţional de reluare a demersurilor, bănuiesc că atât timp cât a exista această intenţie, şi cât au existat negocieri cu proprietarii şi cele două comisii care au evaluat acea lucrare la un preţ, dacă cei care o deţin vor vrea să o vândă la preţul respectiv, atunci probabil că pe consensul de care am vorbit putem relua procedurile", a declarat Lucian Romaşcanu. 

Guvernul Cioloș a avut o campanie de strângere de fonduri pentru achiziționarea acesteo opere, pentru a colecta de la populație și firme șase milioane de euro, dar a strâns puțin peste un milion. Celelalte cinci milioane de euro erau alocate de la bugetulde stat.

Vizualizări: 1,362

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: