Nu plătești amenda, rămâi fără permis! O propune un deputat de Gorj

Șoferii ar putea rămâne fără permis dacă nu achită amenzile rutiere în termen de 30 de zile. Asta le pregătesc guvernanții conducătorilor auto. Propunerea vine chiar de la un parlamentar gorjean. Deputatul PSD Mihai Weber a fost cel care a depus modificările. Dacă legea va intra în aplicare, șoferii care primesc amenzi și nu le plătesc în cel mult o lună, vor rămâne pietoni. Vor putea recupera permisul doar dacă vor prezenta dovada că au plătit amenda.

„Am depus această inițiativă zilele trecute. Prima cameră sesizată este Senatul. Bugetele multor primării din țară sunt afectate din cauza unor sume neîncasate de pe urma unor amenzi de circulație. Vorbim despre miliarde de lei vechi care sunt constituite ca și venituri în cadrul bugetului primăriei respective, dar nu sunt achitate. Inițiativa prevede ca, într-un anumit interval de timp, dacă persoana care primește contravenție nu își achită amenda respectivă, să i se suspende dreptul de a mai conduce mașina până când intră în legalitate. Persoana va fi informată despre ceea ce i se întâmplă dacă nu achită. Foarte multe primării ne-au rugat să intervenim cu aceste măsuri”, a explicat Mihai Weber propunerea sa către Senat.

Șoferii gorjeni, cu părerile împărțite

Părerile șoferilor sunt împărțite. Mulți consideră că o astfel de lege nu ar fi de bun augur. „Am luat și eu amenzi. Mi le-am plătit. Nu mi se pare deloc normală această inițiativă. Parlamentarii nu vor decât bani. Nu le mai ajung lor. Nu cred că ar fi corect să-mi ia permisul dacă nu-mi plătesc amenda”, ne-a spus un târgujian. „Nu e normal deloc. După ce că sunt amenzile foarte mari, oamenii nici măcar nu mai au bani să mai facă reparații la mașini. Ei au bani, își fac pensii speciale, pe noi ne uită. Toți sunt o apă și-un pământ. Nu se gândesc decât la ei”, s-a revoltat un șofer.

Alții tind să-i dea dreptate deputatul Weber. Însă, dacă va trece, proiectul ar trebui puțin modificat. Cu toate acestea, o astfel de măsură ar responsabiliza șoferii neatenți în trafic, sunt de părere unii conducători auto. „Nu am luat amendă până acum și nici nu mi se pare o idee bună. Poate în funcție de sumă și de vechimea amenzii. Dacă e o sumă mare ce trebuia achitată de multă vreme, poate ar fi justificată o astfel de măsură. Poate ar trebui să mai vină cu niște modificări”, ne-a spus un participant la trafic. „E foarte corect. Am primit amenzi și le-am plătit imediat. Amenzile trebuie plătite. Ai făcut prostii în trafic, plătești amenda. Dacă nu o plătești, rămâi fără permis până te înveți minte să respecți reguli. Eu cred că vor deveni mai responsabili și șoferii”, este de părere un alt șofer.

Amenzile de circulație neachitate către bugetul local atârnă greu, spre exemplu, la Scoarța. Sunt sute de șoferi care au amenzi neachitate de ani întregi, iar primăria nu are cum să recupereze banii de la aceștia pentru că nu au niciun bun pe numele lor.

Vizualizări: 1,157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: