Nu se caută brazii de pepinieră. Ce preferă gorjenii pentru sărbători

Se pare că și anul acesta brazii vor rămâne în pepiniere. Nici de această dată gorjenii nu încurajează producătorii autohtoni și preferă brazii artificiali sau pe cei aduși de peste hotare. Cei care au de vânzare brazi susțin că, decât să-i de la un preț de nimic, mai bine îi păstrează până ajung la maturitate.

Nicolae Bianchi din comuna Arcani se numără printre puținii gorjeni care dețin pepiniere și în fiecare an speră că va reuși să facă ceva bani din vânzarea brazilor înainte de Crăciun.

Gorjeanul așteaptă de aproximativ 15 ani momentul în care poate să scoată brazii la vânzare. A fost dezamăgit să constate că munca și implicarea au fost în zadar. ”Am avut un teren în Arcani și am zis să plantăm brăduți. Se întâmpla acum 15 ani. A fost un hobby al nostru și am zis să-l transformăm în afacere, dar nu ne-a prea ieșit. Am muncit mult să pregătim terenul, să plantăm puieții, să avem grijă de ei, că sunt pretențioși. De exemplu, vara dacă tăiem iarba și e soare puternic, fac insolație și se înroșesc”, a povestit Nicolae Bianchi.

Când a fost timpul să-i scoată la vânzare, au constatat că munca lor nu este plătită, iar de profit nici nu se pune problema. ”Pur și simplu nu se vând. Am mai dat pe la prieteni și pe la cei care au făcut nunți și au respectat obiceiurile. Când m-am apucat de pepinieră mi-a spus un prieten că, dacă vreau să pierd bani, să mă apuc de brazi și albine. A avut mare dreptate. Eu dau bradul cu 50 de lei și cei care vor să cumpere mai mulți negociază la 20-25 de lei. Decât să-i dau cu atât, mai bine îi țin să ajungă la maturitate pentru lemn de brad. Nu pot să îi vând la un preț de nimic, pentru că mă costă și pe mine toate aprobările pe care trebuie să le iau de la Direcția Silvică”, a mai spus gorjeanul.

Nicolae Bianchi are și o explicație pentru această situație: ”Oamenii nu mai cumpără brazi românești. Îi preferă pe cei artificiali sau pe cei aduși în supermarketuri de peste hotare, că sunt mai ieftini ca ai noștri. Asta este. Noi nu avem ce face. Mai cunosc oameni de aici din zonă care au pepiniere și se plâng de același lucru. Știu pe cineva de la Runcu care a mai ieșit cu ei în piață și a rămas cu ei tăiați sau a fost nevoit să îi dea la un preț de nimic”.

Și Direcția Silvică Gorj vinde în fiecare an pomi de Crăciun. Prețurile diferă în funcție de mărimea bradului.

Vizualizări: 3,019

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: