Procurorii militari cercetează un asasinat vechi de 70 de an

Procurorii militari din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fac cercetări într-un dosar cu fapte petrecute acum 70 de ani. Este vorba despre uciderea prin împuşcare a lui Ioan Andreșel, un țăran anticomunist din Apuseni, de către angajați ai fostului Serviciu Județean al Securității Poporului Turda și ai Biroului de Securitate Câmpeni. Dosarul a fost deschis acum trei ani.

Dosarul privește infracţiuni contra umanităţii și pleacă de la sesizarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Asasinatul s-a produs la data de 16 august 1950, pe raza comunei Bistra, în judeţul Alba. Din cuprinsul sesizării IICCMER rezultă că victima a fost ridicată de către lucrătorii de Securitate din locuința sa sezonieră, situată la munte, unde se afla în timpul verii pentru creșterea bovinelor, și a fost dusă într-o poiană, unde a fost împușcată pentru că ar fi susținut membri organizației anticomuniste Frontul Apărării Naționale.

”Le spunea seara la cârciumă, localnicilor, să nu intre în colectiv. Dacă îmi amintesc bine avea vreo 72, 73 de ani când a fost executat. Au vrut să dea exemple, de aceea i-au și lăsat morți în locuri în care puteau fi văzuți. Mesajul era că cine face ca ei, ca ei să pățească” spune Gabriel Rustoiu, unul dintre arheologii care au participat la deshumarea cadavrului lui Ion Andreșel.

Cercetările au început în urmă cu trei ani, când un procuror militar s-a dus la fața locului împreună cu un tehnician criminalist din cadrul Poliției orașului Câmpeni, agenți de poliție din cadrul Postului de Poliție Bistra, județul Alba, precum şi un medic legist din cadrul Serviciul Județean de Medicină Legală Alba, sprijiniți de specialiştii de la IICCMER, care de altfel au documentat cazul.

În urma săpăturilor efectuate în locul indicat a fost identificat un schelet uman, la o adâncime de 0,70 metri.

Ioan Andreșel s-a născut în comuna Bistra la data de 28 august 1877. Familia Andreșel a avut o stare materială bună, având în proprietate o gospodărie țărănească, iar autoritățile vremii l-au încadrat în categoria socială a chiaburilor.

Potrivit informațiilor specialiștilor de la IICCMER, la începutul anului 1949, membrii organizației de rezistență armată anticomunistă Frontul Apărării Naționale, înființată în decembrie 1948, și-au amenajat o tabără în zona Bistra, la circa 10 km nord-est de centrul comunal, în locul numit Groși.

În 4 martie 1949 asupra taberei partizanilor Securitatea a organizat și întreprins un atac armat în urma căruia au rezultat victime de ambele părți, fiind capturați mai mulți prizonieri.

În urma așa-ziselor cercetări, s-a constatat că pentru situația creată în Bistra se fac vinovați trei ”chiaburi”, și anume Andreșel Ioan, Pom Traian și Trifa Iosif, ultimii doi fiind deja reținuți la Câmpeni. Măsurile dispuse de Securitate au fost ca cei trei să fie imediat executați în locuri prestabilite.

Ca urmare, în dimineața zilei de 16 august 1950, Pom Traian și Trifa Iosif au fost aduși de la Câmpeni la Bistra, de unde au fost transportați pe jos și executați prin împușcare, în locuri diferite.

După execuția acestora, în aceeași zi, înainte de orele amiezii, Ioan Andreșel a fost căutat și ridicat de la locuința pe care o avea în munte, la Dosul Neagului, unde pe timpul verii stătea cu animalele.

Conform mărturiilor unor localnici, Andreșel a fost bătut și apoi transportat pe o distanță de circa un kilometru și jumătate, până la locul cunoscut sub denumirea de Poarta între Căi, unde a fost executat prin împușcare.

Vizualizări: 5,245

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: