Nu se închide doar școala. Grădinițele, în pericol

Școlile din mediul rural dispar una câte una. Motivul: lipsa de elevi. Școala din Curtișoara, cu o tradiție de un secol, va fi închisă din toamna anului viitor. Pentru că doar cinci copii s-ar mai înscrie acolo, conducerea unității de învățământ a propus ca aceasta să fie desființată. Acolo va mai funcționa doar grădinița.

Consilierii locali din Bumbești-Jiu au aprobat propunerea făcută de directorul școlii din Curtișoara. La începutul acestui an, la aceeași școală, s-au “tăiat” clasele V-VIII din lipsă de copii. Sunt și consilieri care s-au opus. “Copii de vârstă școlară, în Curtișoara, există. Nu sunt străine de această culpă autoritățile locale, conducerile de la școală, de la Inspectoratul Școlar. Școala are o existență de peste 100 de ani”, a fost mesajul consilierului Eftemie Popescu, care a votat împotriva închiderii școlii.

Edilul din Bumbești-Jiu, Constantin Bobaru, a explicat ce a condus la închiderea școlii. Doar cinci copii s-ar fi putut înscrie în noul an școlar: „Am pierdut, în anul școlar trecut, ciclul gimnazial, pentru că școala Curtișoara, fiind aproape atât de centrul civic al orașului Bumbești-Jiu, cât și de municipiul Târgu Jiu, evident că migrația este greu de stopat. Din păcate, făcând analiza, conducerea școlii a constatat că pe cei cinci ani de învățământ: clasa zero, I, II, III și IV, la școala de la Curtișoara erau doar cinci copii care puteau fi înscriși în acest an școlar. Nu puteam să avem pretenții să cerem derogare pentru simultan. Va rămâne la această școală doar grădinița”.

Grădinițe în pericol

Alte două grădinițe din Sadu riscau să rămână cu lacătul pe ușă de anul viitor. Inspectoratul Școlar Județean Gorj a fost de acord ca acestea să rămână deschise chiar și cu mai puțini preșcolari.

„Am mai avut două situații neplăcute, la grădinița din Lăzărești și Bumbești II, unde am găsit înțelegere și am obținut derogare de la ISJ, că era neplăcut să mai închizi două grădinițe care, într-adevăr, sunt sub efectiv”, a mai transmis Constantin Bobaru.

Primarul a menționat că a investit sume importante în școala care acum se închide, în speranța că va atrage copiii spre aceasta.

Vizualizări: 1,859

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: