O comună din Gorj va avea platformă pentru gunoiul de grajd

Șaptesprezece platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd şi o staţie de compostare vor fi amenajate în mai multe județe din România. Licitațiile pentru atribuirea contractelor de construire au fost lansate în această lună, anunță Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Printre comunele beneficiare ale acestei tranşe de investiţii se numără și localitatea Peștişani din judeţul Gorj.

Pe lângă construirea platformei, Ministerul Mediului finanţează și un set de utilaje necesar colectării de la populaţie şi manipulării gunoiului de grajd. Este vorba de un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă.

„Lipsa de mijloace a micilor fermieri şi gospodari conduce la o proastă gospodărire a gunoiului de grajd, care este depozitat, de multe ori, direct pe pământ. Toate scurgerile din bălegar ajung, astfel, în pânza freatică şi, de acolo, direct în fântâni. Prin platformele comunale, dotate cu sistem public de colectare a bălegarului de la populaţie, se rezolvă şi problema conservării apei potabile în fântâni şi cea a conformării fermierilor din punct de vedere al capacităţilor de stocare a gunoiului de grajd”, a declarat Costel Alexe, ministrul de resort.

Platformele comunale urmează să deservească micii crescători de animale, aceștia fiind ajutați în respectarea cerinţelor Directivei Nitraţi, implicit în accesarea de fonduri europene destinate agriculturii şi dezvoltării rurale prin APIA şi AFIR.

Investiţiile sunt finanţate de Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială.

Vizualizări: 1,878

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: