O fundaţie ar putea prelua vechea şcoală din Curtişoara

Discuţii în Consiliul Local din Bumbeşti Jiu. O şcoală veche din Curtişoara ar putea deveni monument istoric sau cămin de bătrâni. Consilierul PRM Eftimie Popescu a făcut demersuri pentru a include şcoala pe lista monumentelor, în timp ce autorităţile locale vor să transforme şcoala în cămin de bătrâni. Primarul Constantin Bobaru vrea ca şcoala să fie dată Fundaţiei „Pro Satul“ care să facă aici un cămin social pentru bătrâni.

Şcoala primară din Curtişoara a fost ridicată în anul 1904, iar de mai bine de 10 ani nu mai este folosită şi este într-o avansată stare de degradare. În anul 2009, consilierul local Eftimie Popescu a iniţiat atunci un proiect de hotărâre privind declanşarea procedurii de clasare a şcolii vechi din satul Curtişoara ca monument istoric de arhitectură reprezentativ pentru patrimoniul cultural local. Proiectul nu a trecut deşi consilierul local avea şi susţinerea reprezentanţilor  Direcţiei de Cultură Gorj. „Este o şcoală care poate fi monument istoric. Este o unitate de învăţământ din anii 1900-1910 după modelul Spiru Haret. Aici au învăţat multe generaţii de oameni care au ajuns mari astăzi şi ar fi păcat să dispară această unitate. Cei de la Direcţie mi-au spus în 2009 că aveau fonduri să o restaureze şi să o redea în circuitul local, însă consilierii locali nu au fost de acord şi au votat din nou politic. Acum cel mai probabil vor vota pentru ca aici să fie un cămin cultural. Poate este doar un pretext pentru ca şcoala să dispară“, a precizat consilierul local Eftimie Popescu.

Consiliul local vrea să dea şcoala unei fundaţii

Consiliul Local a aprobat o hotărâre prin care să se solicite Ministerului Educaţiei Naţionale obţinerea unui aviz în vederea schimbării destinaţiei imobilului în care a funcţionat şcoala din Curtişoara. Edilul a luat această decizie după ce Fundaţia „Pro Satul“ a depus la primărie o adresă prin care se arată interesată să construiască un cămin social de bătrâni cu 70-80 de locuri şi creează aproximativ 30 de locuri de muncă. Fundaţia ar vrea să concesioneze şcoala închisă de zeci de ani de la Curtişoara. „Noi am acceptat o astfel de intenţie în condiţiile în care acea locaţie nu ne mai este utilă pentru procesul de învăţământ. Este într-o stare precară şi merită să o dăm ca să se facă un astfel de obiectiv care este benefic pentru comunitate. Deocamdată nu avem solicitări din partea bătrânilor din localitate, dar cu timpul sunt convins că o să apară şi din Bumbeşti-Jiu şi din alte localităţi. Noi acum nu vrem decât să-i schimbăm destinaţia“, a precizat Constantin Bobaru, primarul din Bumbeşti-Jiu. Acum, primăria va face demersurile în vederea schimbării destinaţiei acestei şcoli.

Vizualizări: 266

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: