Copiii meşterilor populari continuă tradiţia Gorjului

Târgul Meşterilor Populari, organizat cu prilejul Festivalului Naţional al Cântecului Popular Românesc „Maria Lătăreţu”, a adus la Târgu Jiu pe cei mai mici meşteşugari ai judeţului. Fraţii Andrei-Cristian, în vârstă de 7 ani, şi Cristina Mischiu, în vârstă de 4 ani, din Bumbeşti Jiu, au moştenit de la părinţi pasiunea sculpturii.

Aproximativ 20 de meşteri populari din judeţul Gorj specializaţi în prelucrarea lutului, a lemnului, în realizarea de ţesături, împletituri şi icoane participă la Târgul Meşterilor Populari organizat în Piaţa Prefecturii cu prilejul Festivalului Naţional al Cântecului Popular Românesc „Maria Lătăreţu”. Cei mai mici meşteşugari au vârste de 4 şi respectiv 7 ani. Este vorba despre fraţii Mischiu care au moştenit de la mama lor pasiunea pentru arta lemnului. Andrei-Cristian este elev în clasa I şi de la vârsta de 3 anişori dă cu ciocanul în poanson fără a se fi lovit vreodată la mână. Rodica Daniela Mischiu, mama lui Andrei-Cristian şi a Cristinei, spune că micuţii o ajută foarte mult la sculptatul lemnului. „Copiii mei s-au născut cu meseria în preajma lor. Deşi sunt foarte mici mă ajută în sculptura lemnului. Andrei-Cristian este în clasa I, dar de la vârsta de 3 ani dă cu ciocanul în poanson fără a se fi lovit vreodată la mână. Lui Andrei-Cristian nu-i place fotbalul sau alte jocuri specifice vârstei lui, în schimb îi place să şlefuiască lemnul. Atât el, cât şi sora sa învaţă această artă din plăcere”, a declarat Rodica Daniela Mischiu.

Aceasta învaţă şi alţi copii din Bumbeşti Jiu să dea forme lemnului, după ce în urmă cu ceva timp a desfăşurat această activitate la Curtişoara. „Am lucrat atât cu copii din mediul rural, cât şi cu copii din mediul urban. Am observat că cei de la sate au mai multă îndemânare ca cei de la oraşe. Chiar dacă nu este o meserie bănoasă, noi vom continua această activitate pentru ca mai departe tradiţia să poată fi păstrată de copii”, a declarat Rodica-Daniela Mischiu, meşter popular.

Pregătesc noi meşteri populari la Alimpeşti  

Pasiunea pentru meşteşugurile populare a fost valorificată şi de soţii Ştefan Florea şi Adelina Adamescu din Alimpeşti. Dacă Ştefan Florea reuşeşte să pună lutul în valoare prin obiectele deosebit de migăloase realizate de el, Adelina Adamescu se sotii_adamescuapropie de viaţa spirituală prin intermediul icoanelor sale. Cei doi meşteşugari îşi petrec majoritatea timpului în cadrul unui atelier din Alimpeşti unde încearcă să cultive pasiunea pentru tradiţie şi copiilor din comună. 

„Realizez obiecte de lut de peste 30 de ani. Ca orice copil, la început, am modelat plastilina, apoi lutul, după care am urmat o Facultate Tehnică. Avem un atelier în comună unde îi învăţăm pe copii să ducă mai departe tradiţia judeţului. Munca noastră nu este plătită, dar dacă îţi intră în sânge e ca un drog. Mă bucur când copiii vin şi mă strigă la poartă ca să mergem în atelier pentru a mai lucra câte ceva”, a declarat meşterul Ştefan Florea.

La rândul ei, Adelina Adamescu, instructor în cadrul Şcolii Populare de Artă, spune că încă de mică şi-a dorit să realizeze icoanele pe care le vedea în biserică. „Mergeam des la biserică împreună cu bunica mea. Încă de copil m-au atras icoanele şi mi-am dorit să realizez eu. Îmi place ceea ce fac chiar dacă de multe ori abia reuşim să scoatem bani pentru achiziţionarea culorilor”, a precizat Adelina Adamescu.

Produsele meşterilor gorjeni, căutate în Ardeal

Meşteşugarii prezenţi la Târgul Meşterilor Populari spun că produsele lor sunt mult mai căutate în Ardeal decât în zona Olteniei. „În zona Olteniei, produsele noastre nu sunt foarte căutate. Cel mai bine se vând prin părţile Ardealului. Cu obiecte de ceramică, cu cât mergi mai sus în Ardeal cu atât eşti mai bine primit. Cred că în acele zone se pune mai mult accent pe tradiţie şi că locuitori de acolo au altă putere de cumpărare. Până acum, cel mai bine am vândut la târgul de la Sibiu, organizat în septembrie, de Sf. Maria”, a declarat Ştefan Florea.

Vizualizări: 289

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: