O gorjeancă pe bancnota de 20 de lei

Banca Națională a României (BNR) va pune în circulație o nouă bancnotă, de 20 de lei, pe care va apărea chipul Ecaterinei Teodoroiu. Această bancnotă ar fi trebuit să fie lansată anul trecut, dar evenimentul a fost amânat pentru 2021.

Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote din România şi se regăseşte printre cele aflate în circulaţie în zona euro.

Consiliul de Administraţie al BNR consideră că „promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim – de promovare a personalităţilor feminine – ce a găsit o largă susţinere în societatea românească”.

„Banca Naţională a răspuns încă de anul trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecţie dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, se mai arată în comunicatul BNR.

BNR menționează că va face publice în curând macheta bancnotei, elementele de siguranţă şi identificare, precum şi data exactă a lansării în circulaţie.

Născută Cătălina Vasile Toderoiu, la 14 ianuarie 1894, la Vădeni, în județul Gorj, Ecaterina Teodoroiu a fost o cercetașă și participantă la Primul Război Mondial. A murit în data de 22 august 1917, atunci când avea doar 23 de ani, la sfârșitul bătăliei de la Mărășești, luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

Ajunsă la București pentru a deveni învățătoare, ea a contribuit la înființarea primelor organizații de cercetași din țară.

Vizualizări: 15,078

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: