O Hotărâre de Guvern îngroapă industria din România

Creşterea preţului la gazele naturale, în urma aplicării de la 1 februarie a HG 22/ 2013, va determina pierderi considerabile pentru producătorii din industrie şi o creştere în lanţ a preţurilor în întreaga economie, se arată într-un comunicat al Confederaţiei Patronale din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM), scrie focus-energetic.ro.

“Am solicitat Guvernului amânarea aplicării HG nr. 22/2013 cu un an de zile, începând cu data de 31 martie a.c., însă la această solicitare nu am primit până în acest moment niciun răspuns. Ţinând cont de faptul că orice modificare a preţurilor materiilor prime influenţează decisiv structura cheltuielilor de producţie şi implicit funcţionarea unităţilor în cauză, apreciem că aplicarea actului normativ va determina pierderi considerabile pentru producătorii din industrie şi o creştere în lanţ a preţurilor în întreaga economie. Agenţii economici vor fi obligaţi să ia măsuri radicale în privinţa conservării capacităţilor de producţie”, se mai arată în comunicat.

Potrivit actului normativ, care a intrat în vigoare începând cu 1 februarie 2013, preţul gazelor naturale din producţie internă a crescut în primele trei luni ale acestui an cu 7%, urmând ca ritmul mediu trimestrial de creştere a preţului la gazele naturale din producţia internă să fie de peste 12%, în cazul consumatorilor industriali. Aceştia vor ajunge, astfel, să plătească, în octombrie 2014, un preţ la gazele naturale din producţia internă cu 160% mai mare faţă de luna ianuarie 2013.


Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: