O mie de apicultori gorjeni protestează împotriva grilei de impozitare

Aproximativ 1100 de apicultori gorjeni au demarat începând de ieri prima formă de protest împotriva noilor impozite care au fost stabilite de Guvernul Ponta 2 prin modificarea Codului Fiscal. Apicultorii i-au cerut, în scris, Ministrului Agriculturii să revizuiască Ordonanţa nr.8/2013 întrucât punerea sa în aplicare îi obligă pe majoritatea dintre ei să renunţe la această activitate. Apicultorii nu mai pot suporta costuri suplimentare după ce anul trecut au fost nevoiţi să cheltuiască sume foarte mari de bani pentru a-şi întreţine albinele, ca urmare a secetei prelungite.

Aproximativ 1.100 de membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA), Filiala Gorj, au trimis ieri un memoriu Ministrului Agriculturii prin care îi cer să renunţe la noile biruri pregătite pentru apicultori. Aceştia consideră că impozitarea veniturilor din apicultură este un abuz care îi obligă să renunţe la apicultură. „Având în vedere abuzul privind impozitarea veniturilor din apicultură, prin Ordonanţa Guvernului nr.8/2013, şi efectele dezastroase ale aplicării acesteia privind efectivele de albine, cei 1100 de membri ai asociaţiei îşi exprimă nemulţumirea şi protestul lor vis a vis de această ordonanţă”, se arată în memoriu trimis Ministrului Agriculturii, Daniel Constantin. De asemenea, se mai solicită ca în Programul Naţional Apicol 2014-2016 biostimulatorii pe familia de albine să nu fie scoşi de pe listă şi să rămână la un nivel de 5-6 kg.

Cel mai greu an din ultimii 20

Apicultorii gorjeni spun că, anul trecut, au cheltuit sume mari de bani cu întreţinerea albinelor din cauza secetei prelungite. „Anul trecut a fost cel mai greu an din ultimii 20 de ani. A fost un an secetos în care s-au cheltuit foarte mulţi bani pentru întreţinerea albinelor. Numai prin asociaţie s-au achiziţionat 80-90 de tone de biostimulatori, pentru că a trebuit să le salvăm. Ne le puteam lăsa să moară de foame în condiţiile în care nu a plouat şi nu am avut floare” a declarat Gheorghe Mitrescu, vicepreşedintele ACA Filiala Gorj. Acesta este convins că apicultorii nu vor putea suporta cheltuieli în plus. „În apicultură nu este un venit sigur. Se cheltuiesc foarte mulţi bani cu întreţinerea albinelor, medicamentele şi transportul. Impozitarea veniturilor îi va face pe foarte mulţi apicultori să-şi reducă numărul de stupi sau să renunţe definitiv la această activitate”, a menţionat Gheorghe Mitrescu.

IMPOZIT

Potrivit modificărilor Codului Fiscal aprobate, normele de venit pentru albine  au fost stabilite la 70 lei pentru 50-100 familii şi la 98 lei pentru peste 100 familii. Venitul anual pentru câştigurile din activităţi agricole va fi determinat numai pe baza normelor anuale de venit, stabilite în Codul Fiscal pentru perioada 1 februarie-31decembrie 2013.

Vizualizări: 197

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: