O nouă provocare

O nouă bombă în spațiul public lansată de USL. Devansarea alegerilor prezidențiale și modificarea legii electorale, precum și modificarea Constituției. Modificarea legii electorale în viziunea USL  ar trebui făcută  ori  adoptând votul pe liste, ori adoptând votul mixt pe modelul german pentru camera inferioară a parlamentului. Democrat-liberalii și UDMR ar adopta la o adică varianta votului mixt, care înseamnă de fapt că jumătate din parlamentarii din camera inferioară vor fi aleși pe liste, iar jumătate uninominal. În viziunea USL, Parlamentul va fi format din 400 de parlamentari, iar Senatul ar trebui să fie compus din reprezentanții regiunilor și autorităților publice locale. Fiecare județ ar trebui reprezentat de 2 senatori astfel încât Senatul să numere aproximativ 100 de aleși. Orice modificare a legii electorale  este condiționată însă  de proiectul regionalizării și de modificarea Constituției. Ori modificarea Constituției nu poate fi făcută decât printr-un Referendum. Aici este o mare problemă pentru că deja există un Referendum validat din 2009  care nu a fost luat în seamă și în urma căruia a reieșit că poporul dorește un parlament cu 300 de membrii și a primit după alegerile recente unul de aproape 600 de membrii adică dublul a ceea ce și-a dorit în 2009.

Cât privește sistemul de vot nici USL nu are o părere unitară pentru că o parte vrea vot uninominal, alta vot pe liste și alta vot mixt, funcție de interesul fiecăruia. Premierul și-a exprimat de mai multe ori opțiunea sa pentru votul pe liste, liste pe care le propune partidul, iar prin acest lucru premierul vrea să întărească rolul conducerii partidului care ar avea drept de funie și săpun pentru restul membrilor de partid. În situația actuală ungurii nu mai sunt așa siguri că vor răzbi cu proiectul lor de  comasare a județelor cu populație majoritar maghiară: Harghita, Covasna și o parte din Mureș într-o regiune care să se bazeze pe Ținutul Secuiesc. Dacă la sistemul de vot sunt sigur că partidele se vor înțelege până la urmă pentru că numărul exagerat de mare din actualul Parlament nu convine nimănui, în ceea ce privește scurtarea mandatului președintelui și comasarea alegerilor cu cele europarlamentare nu se vor înțelege.

Președintele Băsescu, de acum doi ani i-a rugat pe politicieni să comaseze alegerile generale cu cele parlamentare și să scurteze mandatul președintelui de la 5 ani la 4 ani. De asemenea, a cerut ca numărul parlamentarilor să respecte dorința poporului exprimată după Referendumul din 2009 din care reieșea că numărul lor să fie de 300. Nu l-a băgat nici Boc în seamă și nici MRU, cu atât mai mult actuala putere.  El a precizat și acum că e dispus să-și dea demisia și să-și scurteze mandatul cu condiția ca actualii parlamentari să și-o dea odată cu el, pentru a comasa alegerile generale cu cele parlamentare. După părerea sa, modificarea Constituției ar trebui făcută și în sensul în care numărul parlamentarilor să respecte Referendumul din 2009 care a fost validat. Propunerea președintelui nu va fi acceptată pentru că nu văd eu 600 de parlamentari care au cheltuit sume enorme să ajungă acolo să renunțe de bună voie la sinecura ce le conferă multe drepturi și-i ferește de mâna lungă a justiției. Așa că singura procedură pentru USL pentru scurtarea mandatului președintelui este tot suspendarea care ne va duce la fundul iadului pe care-l va declanșa Europa la adresa noastră.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: