O vacă modificată genetic  produce lapte pentru diabetici

Oamenii de știință de la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign și cei de la Universidade de São Paulo din Brazilia au creat, cu ajutorul modificărilor genetice, o vacă al cărei lapte conține o cantitate semnificativă de insulină. Această nouă sursă de insulină ar putea ajuta milioane de oameni care suferă de diabet.

În urma descoperirilor făcute de cercetătorii americani și brazilieni, o turmă de vaci modificate genetic ar putea produce suficientă insulină pentru a acoperi nevoile unei țări întregi, făcând-o o metodă fiabilă de tratament pentru cei cu diabet zaharat de tip 1.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign şi Universidade de São Paulo din Brazilia a descoperit un mod inedit de a ajuta oamenii cu diabet și anume o vacă modificată genetic care produce lapte cu insulină umană, a informat Futurism.

În cadrul procesului, oamenii de știință au inserat un segment de ADN uman care codifică precursorul insulinei active, numit proinsulină, în nucleele celulelor a zece embrioni de vacă. Din cei zece embrioni, a fost produsă o vițică modificată genetic. Ajunsă la maturitate, vaca a fost însămânțată şi stimulată să producă lapte folosind hormoni. 

Spre mirarea tuturor, vaca a produs nu numai proinsulină, ci şi insulină în laptele său. Producţia echivala cu un gram pe litru – o cantitate destul de mare, având în vedere faptul că este necesară doar o fracţiune de miligram pentru o doză. Grupul de oameni de știință vor ca vaca modificată genetic să treacă prin ciclurile complete de lactaţie pentru a îmbunătăți și mai mult performanța.

În opinia cercetătorilor, la o scară largă, metodele deja existente de producție a insulinei, inclusiv drojdia şi bacteriile modificate genetic, ar putea fi în curând depășite de vacile specializate pentru lactaţie.

Cu toate acestea, pentru a crea un lanţ complet de aprovizionare, ar fi nevoie de un anumit mod de colectare şi purificare a insulinei. Acestea ar fi obstacole uşor de depăşit, iar cercetătorii văd un viitor în care o turmă de 100 de capete ar putea produce întreaga cantitate de insulină necesară pentru toată țara într-un an.  

Vizualizări: 1,919

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: