Oamenii ar putea să trăiască până la vârsta de 130 de ani 

Oamenii ar putea să trăiască până la vârsta de 130 de ani sau chiar mai mult de atât. Durata maximală a longevităţii umane este un subiect intens dezbătut, studii recente fixând-o chiar undeva la 150 de ani.

Noul studiu, publicat în revista Royal Society Open Science, aduce un nou argument în această dezbatere şi include analiza unor date noi despre super-centenari - persoane de peste 110 ani - şi despre oameni care se apropie de acea vârstă, depăşind pragul de 105 ani. Deşi riscul de deces creşte în mod normal odată cu înaintarea în vârstă, analiza cercetătorilor a concluzionat că acest risc atinge un platou în cazul persoanelor cu vârste extrem de înaintate, înregistrând o probabilitate de 50%.

În baza datelor disponibile, pare probabil ca omul să atingă vârsta de 130 de ani, dar extrapolarea lor „ar sugera că nu există o limită pentru longevitatea umană”, au explicat autorii studiului.  Aceste concluzii sunt în concordanţă cu analize statistice similare efectuate pe date care vizează persoane cu vârste foarte înaintate. 

Potrivit calculelor, şansele ca o persoană de 110 ani să atingă vârsta de 130 de ani sunt „de aproximativ una la 1 milion” şi, din acest punct de vedere, „ele nu sunt imposibile, dar foarte improbabile”, au anunţat cercetătorii care sunt de părere că omenirea va asista la un astfel de moment excepţional pe parcursul acestui secol, întrucât numărul tot mai mare al super-centenarilor creşte probabilitatea ca unul dintre ei să ajungă la vârsta de 130 de ani.

Până în prezent, cea mai vârstnică persoană înregistrată vreodată rămâne franţuzoaica Jeanne Calment, care a decedat în 1997 la 122 de ani.  Actualii pretendenţi la titlul de „cea mai vârstnică persoană din lume” mai au de parcurs un drum lung. Cea mai vârstnică persoană în viaţă, a cărei vârstă a fost verificată, este o japoneză de 118 ani, Kane Tanaka.

Vizualizări: 846

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: