S-a descoperit fructul care previne pierderea osoasă şi fracturile

Se fac din ce în ce mai multe studii pe alimente care să prevină pierderea osoasă la femei şi să prevină astfel fracturile. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au constatat că un consum zilnic de prune uscate a conservat densitatea minerală osoasă la nivelul șoldului și a protejat împotriva riscului crescut de fracturi.

Rezultatele studiului au fost prezentate la Congresul mondial privind osteoporoza, osteoartrita și bolile musculo-scheletice – cea mai importantă conferință clinică privind sănătatea oaselor, a articulațiilor și a mușchilor, a informat descoperă.ro.

Femeile cu vârsta de peste 50 de ani sunt mai predispuse la fracturi de șold, care duc în mod obișnuit la spitalizare, scăderea calității vieții și scurtarea duratei de viață. Această cercetare este prima care demonstrează un efect favorabil al consumului de prune uscate asupra oaselor de la nivelul șoldului și indică prunele uscate drept o opțiune terapeutică bazată pe alimente pentru protejarea sănătății oaselor.

Studiile au demonstrat că un consum de 5 până la 6 prune uscate pe zi protejază împotriva pierderii osoase la nivelul șoldului.

Acest studiu, publicat în revista „Advances in Nutrition”, reprezintă și o etapă importantă în cercetarea în domeniul prunelor uscate, deoarece este cel mai mare studiu clinic de până acum, cu un eșantion de 235 de femei aflate la postmenopauză. Rezultatele au arătat că femeile care au consumat 50 de grame de prune uscate (5-6 prune uscate) pe zi timp de un an și-au menținut densitatea osoasă la nivelul șoldului. În paralel,  cele care nu au consumat prune uscate (grupul de control) au pierdut semnificativ masă osoasă la nivelul șoldului iar riscul de fractură de șold a crescut în grupul de control în comparație cu cele care au consumat prune uscate.

Prunele uscate sunt un fruct bogat în substanțe nutritive, care oferă vitamine și nutrienți, cunoscuți pentru că influențează starea oaselor, și anume bor, potasiu, cupru și vitamina K.

Vizualizări: 1,843

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: