Obiceiurile de Paște, respectate cu sfințenie la Novaci

Tradițiile de Paște sunt respectate pas cu pas în localitățile gorjene. În Novaci, și cei mai mici dintre copii învață ce trebuie să facă de Paște ca să le meargă bine. Ritualurile de secole sunt transmise din generație în generație și readuse în prim plan în fiecare an.

În Novaci, toată suflarea a mers la slujba de Înviere. Cei mai mulți dintre localnici au purtat  costumul tradițional la biserică. Obiceiul din străbuni a fost transmis și celor mai mici dintre novăceni. Și copiii îmbracă cu mândrie portul popular.

De Paște, sunt legate multe tradiții, iar cei mici le învață de la cei mai vârstnici dintre oamenii locului. „Sunt tradiții pe care mi le-a spus bunica mea, doamna Nușa Bararabă. Tot ea m-a învățat și să joc. Costumul popular îl am moștenire de la bunica mea și sunt foarte mândră de el”, a spus o tânără.

„De Paște, îmi place să număr ouăle roșii. Se spune că dacă ciocnești multe ouă, ai mulți prieteni. Și dacă găsești un ou cu două gălbenușuri, e rost de însurătoare. Am mai aflat, tot de la bunici, că trebuie să aruncăm cojile de ouă pe uliță ca să știe toată lumea și toți blajinii că e sărbătoare, că sunt Sfintele Paști”, a spus un alt tânăr.

Elena Basarabă, directorul Căminului Cultural din Novaci, a avut grijă ca, și în acest an, tinerii să readucă în lumină tradițiile și obiceiurile de odinioară. Anul trecut, pandemia i-a ținut departe unul de celălalt. În acest an, pentru că suntem în scenariul verde, astfel de momente culturale au putut fi organizate, spre bucuria sa și a tinerilor care au luat parte la eveniment. „Comunitatea novăceană este deosebită în ce privește tradițiile. Toată lumea are costum popular acasă și avem cereri chiar și de la copii de doi, trei ani să vină la ansamblu, să joace. Mergem la biserică îmbrăcați în costume populare. Cred că la noi joacă și bătrânii, și copilașii, toată lumea iubește dansul popular. Pentru novăceni, tradiția e sfântă, de la biserică până acasă. Sunt multe obiceiuri cu trecutul pragului pe iarbă, cu spartul ouălor. Noi trăim pentru tradiție”, a spus Elena Basarabă.

Galerie foto


Vizualizări: 1,822

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: