„Obiectele tradiţionale ar putea deveni piese de muzeu“

Şcoala Populară de Arte din Târgu-Jiu, în parteneriat cu Asociaţia Pro Vertical organizează în această perioadă înscrieri la un curs intensiv dedicat meseriilor tradiţionale. Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă, afirmă că aceste cursuri fac parte dintr-un proiect conceput pentru reabilitarea artei tradiţionale gorjene şi recunoaşte cu mâhnire că vremurile tradiţiei au apus.

Reporter: Domnule director, înţeleg că este primul an când sunt organizate astfel de cursuri. A cui a fost ideea?

Viorel Gîrbaciu: Proiectul „O şansă pentru fiecare” a fost realizat de către Asociaţia PRO VERTICAL, cu sprijinul fundaţiei SOROS România. Organizarea acestor cursuri este o iniţiativă lăudabilă, în contextul societăţii moderne, când se mai pune prea puţin preţ pe tot ce înseamnă tradiţional.

Reporter: Care sunt meseriile care vor putea fi învăţate?

Viorel Gîrbaciu: Se vor face cursuri pentru 5 meserii tradiţionale, susţinute de colaboratorii noştri: ţesături tradiţionale (Drăghescu Claudia), cusături tradiţionale (Milcu Virginia), artă decorativă tradiţională (Ciolacu Cristina), cioplituri în lemn (Pompiliu Ciolacu) şi olărit (Ion Retezeanu).

Reporter: Cine se poate înscrie la aceste cursuri?

Viorel Gîrbaciu: Oricine, tânăr sau mai puţin tânăr, care iubeşte arta tradiţională şi care crede că are afinităţi pentru aceste meserii. Au fost vizaţi în principal tinerii defavorizaţi, care provin din colectivităţi cu probleme materiale, cum ar fi romii, sau din zone defavorizate, unde rata şomajului este destul de ridicată. Înscrierile se fac pe toată perioada lunii septembrie, iar cursurile se vor desfăşura până în data de 31 august 2010.

Reporter:Un alt motiv ar putea fi dezvoltarea pieţei de obiecte de artizanat din Gorj?

Viorel Gîrbaciu: Într-adevăr, cursurile au şi o latură practică, ce urmăreşte îmbunătăţirea producţiei de obiecte artizanale în judeţul Gorj, pentru că nu prea avem mână de lucru pentru aşa ceva. Obiectele realizate vor fi comercializate, ca suveniruri, la muzeele din judeţ şi la un stand care va fi deschis în incinta Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Gorj.

Reporter: Sunt meşteşugurile populare promovate suficient în plan local?

Viorel Gîrbaciu: Din păcate, la nivelul judeţului, promovarea meseriilor tradiţionale lasă mult de dorit. Din fericire, meşterii noştri au obţinut recunoaştere pentru performanţele lor la toate târgurile şi expoziţiile de profil la care au participat. Am primit aprecieri de la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Astra din Sibiu sau de la Institutul Cultural Român.

Reporter: Va reuşi arta tradiţională să supravieţuiască în aceste condiţii?

Viorel Gîrbaciu: Tare mă tem că nepăsarea oamenilor va duce la pierderea obiceiurilor, a costumelor populare, a dansurilor specifice, a tot ceea ce ţine de patrimoniul cultural. Peste câţiva ani, toate obiectele tradiţionale ar putea deveni doar piese de muzeu.

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: