Oficial ANRE: Se impun reglementări după criza  de energie din ianuarie

Problemele din iarnă, generate de asigurarea cu greutate a energiei necesare, impun o analiză serioasă, a declarat Claudiu Dumbrăveanu, director în cadrul Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). „ANRE, prin toate deciziile sale, a calmat piaţa. S-a tot vorbit în ultima vreme de criză de energie, de elementele care s-au întâmplat în ianuarie. Câteodată situaţia a fost prezentată cu accente catastrofice, ca o situaţie adusă la limită, care, cu voia Domnului şi cu mult noroc, a reuşit să fie ţinută sub control şi am scăpat de un mare necaz”, a arătat oficialul ANRE.

ANRE vrea să revizuiască cadrul de reglementare, în sensul introducerii de garanţii în contractele de pe Piaţa Centralizată pentru Servicii Universale (PCSU), unde se tranzacţionează energia pentru consumatorii casnici. În iarnă, mai mulți furnizori și-au denunțat contractele. 

Oficialul ANRE a încercat să explice și prețurile foarte mari din ianuarie, fiind plătită și suma de 650 de lei pe MW. „Au apărut informaţii că s-ar putea sista exporturile, au apărut informaţii legate de rezerve limitate de cărbune şi acest lucru a dus la un comportament al ofertelor de cumpărare în sensul creşterii. Au fost participanţi la piaţă care, poate speriaţi de aceste declaraţii, au pus oferte de cumpărare cu un preţ din ce în ce mai ridicat, la care, evident, cei care aveau energie au răspuns”, a arătat oficialul reglementatorului. (A.A.)

Vizualizări: 409

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: