Oficialii CE Oltenia iau în calcul un nou împrumut

Complexul Energetic Oltenia s-ar putea împrumuta din nou în bănci ca să poată cumpăra toate certificatele de dioxid de carbon de care are nevoie și pe care este obligat să le cumpere până la finalul lunii aprilie, anul viitor. Chiar și dacă va fi aprobat Memorandumul care să salveze compania, mecanismul de sprijin nu va putea fi accesat atât de repede, susțin unele voci din sindicate.

Până la sfârșitul lunii viitoare, oficialii companiei energetice speră să fie definitivată schema de sprijin pentru a putea achiziționa toate certificatele de CO2 anul viitor. Manu Tomescu, lider de sindicat la Termocentrala Rovinari, a explicat că accesarea unui nou împrumut este o variantă de rezervă pe care reprezentanții CEO au luat-o deja în calcul. “S-au făcut mai multe scenarii. S-a luat în considerare și ce s-ar întâmpla dacă nu ar intra în vigoare mecanismul de sprijin de anul acesta. În acest context s-a spus că sunt demersuri făcute pentru ca Guvernul să mai garanteze și pentru certificatele de anul acesta”, a declarat Manu Tomescu, la TV Sud.

Tomescu a mai adăugat că deja sindicatele au fost informate de Directoratul companiei că au început demersurile pentru un nou împrumut. Compania nu are fonduri suficiente să cumpere certificatele și, în lipsa unui sprijin de la Guvern, va merge tot la bănci. „S-a spus că deja actele sunt deja trimise la Minister. Documentația este depusă. S-a vorbit așa, la modul general. Nu ni s-au dat date concrete. Eu am înțeles că acest mecanism de sprijin este să salveze România, în primul rând, și nu pe noi. Dacă astăzi CEO nu ar mai fi, România nu ar mai putea nici măcar să importe să acopere necesarul de energie pe care noi îl garantăm în Sistemul Energetic Național. Asta este realitatea. Normal, lucrurile ar trebui să meargă mai repede când se vorbește de colaps energetic, când se vorbește că, iarna asta, am putea să tremurăm de frig”, a mai spus Manu Tomescu.

Tot un credit a salvat compania și în acest an. Ca să aibă fonduri suficiente pentru certificatele de dioxid de carbon, compania a făcut un împrumut de 500 de milioane de lei.

Vizualizări: 1,423

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: