Ogrădean, o nouă condamnare pentru fraude cu subvenții APIA

Bărbatul din Padeș care anul trecut a fost condamnat la închisoare cu suspendare împreună cu cumnata sa Otilia Arjocu într-un dosare DNA ce privea încasarea ilegală a unor subvenții APIA are acum o nouă problemă în cazierul său. Tribunalul Gorj a decis condamnarea din nou a lui Gheorghe Ogrădeanu pentru același gen de acuzații, sentința fiind pronunțată de la primul termen, în baza unui acord la care inculpatul a ajuns cu procurorii. După ce în primul dosar s-a judecat prin instanțe pentru a-și dovedi nevinovăția și tot a fost condamnat, Ogrădeanu a încheiat acum un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA, acordul fiind consfințit și de instanța de judecată, conform procedurilor legale.
„Admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat în dosarul de urmărire penală nr. 311/P/2013 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova cu inculpatul Ogrădeanu Gheorghe, cercetat pentru săvârşirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă continuată (3 acte materiale),(…) condamnă inculpatul Ogrădeanu Gheorghe, la pedeapsa principală de 1 an și 10 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă continuată (3 acte materiale). În baza art. 91 C.p. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 3 ani”, se arată în decizia Tribunalului Gorj.
În perioada celor 3 ani, dacă sentința rămâne nemodificată sau definitivă, inculpatul trebuie să fie permanent la dispoziția organelor judiciare. Lui i se interzice să părăsească teritoriul național fără acordul instanței de judecată, în această perioadă fiind obligat să presteze și 90 de zile de muncă în folosul comunității la Școala Generală din Padeș. Ogrădeanu nu a încheiat o înțelegere cu privire și la modul în care APIA își va recupera prejudiciul de la acesta, ca urmare instanța a lăsat nesoluționată această problemă, procesul urmând să continue pe latură civilă. Tribunalul Gorj a dispus totuși menținerea sechestrului asigurator pe mai multe terenuri pe care bărbatul le are la Padeș pentru a fi acoperit prejudiciul de peste 57.700 lei. Judecătorii au dispus anularea documentelor în baza cărora acesta a încasat subvențiile de la APIA în anii 2007, 2008 și 2009 fără să dispută de suprafețele pentru care a solicitat banii.
În celălalt dosar în care a fost judecat până anul trecut, Ogrădeanu a primit o condamnare de un an și jumătate cu suspendare, în timp ce cumnata sa, Otilia Arjocu, fost funcționar al APIA Gorj, a primit o pedeapsă de 2 ani și jumătate, ea fiind condamnată și în alte dosare penale pentru fapte asemănătoare. În dosarul respectiv prejudiciul imputat lui Ogrădeanu a fost de peste 73.000 de lei.

Vizualizări: 407

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: