Olimpic naţional la fizică la doar 13 ani

La cei 13 ani, elevul Dumitru Călugăru de la Şcoala Generală „Constantin Săvoiu” din Târgu Jiu face parte dintre olimpicii naţionali ai Gorjului. Pentru elevul care s-a întors de la Olimpiada Naţională de Fizică desfăşurată la Constanţa cu premiul II, vacanţa nu a fost un prilej de relaxare. Premiul obţinut este cea mai mare realizare de până acum a elevului. „Este cea mai mare realizare a mea de până acum. Speram să ocup un loc pe podium, dar nu mă aşteptam să ocup chiar locul II”, spune Dumitru Călugăru.

Chiar dacă la început a fost pasionat de informatică, disciplină la care a câştigat, de asemenea, numeroase premii, elevul spune că în ultimul timp a devenit interesat de fizică.

Materia ocupă un loc aparte în viaţa sa deoarece prin intermediul ei poate să afle cum funcţionează lucrurile. Nu de puţine ori, pentru a-şi satisface această curiozitate, Dumitru a dezasamblat zeci de jucării. „Îmi place să desfac şi să repar diverse lucruri ca să văd cum merg. Pentru că am studiat electricitatea la clasă am înţeles cum funcţionează o instalaţie electrică. Am reuşit să repar pentru fratele meu o maşină cu telecomandă”, menţionează elevul. În timp ce unii elevi nu se descurcă prea bine cu teoria, elevul din clasa a VII-a a început să o pună în practică. „Eu învăţ lecţia din clasă, aşa cum se spune. Acasă aprofundez problema. Pentru că vreau să construiesc tot felul de aparate, în laboratorul şcolii am reuşit să realizez un dispozitiv prin care am obţinut hidrogen”, menţionează Dumitru.

Micul Gates

Primul premiu din viaţa sa a fost câştigat la informatică, în perioada în care era înscris la Palatul Copiilor din Târgu Jiu. Prin obţinerea marelui premiu la Concursul de informatică „Micul Gates”, când avea doar 11 ani, elevul a fost recompensat cu o imprimantă. „Concursul a avut o probă teoretică şi una practică, pe calculator. Dar nu a fost singura distincţie pe care am obţinut-o la informatică. În anii 2007 şi 2008 am câştigat două menţiuni la fazele naţionale de informatică. Dar am renunţat la informatică deoarece în timp am început să studiem mai multe materii, care mi s-au părut mai interesante”, explică Dumitru.

Olimpicii Gorjului

Elevii gorjeni ce au participat la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare în timpul vacanţei intersemestriale au adus judeţului numeroase premii. La Olimpiada Naţională de Fizică, Dumitru Călugăru, elev în clasa a VII-a la Şcoala Generală „Constantin Săvoiu” a obţinut premiul II, iar elevii Daogaru Marian de la Colegiul Naţional „George Coşbuc” şi Mădălin Spătaru de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” (CNTV) au obţinut menţiuni. La Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română Delia Haimana, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Spiru Haret” (CNSH) a câştigat premiul II, iar premiul special a fost obţinut de Denisa Sandu, elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Generală „Gheorghe Tătărăscu” din municipiu. De asemenea, elevii Alexandru Vâlceanu de la Şcoala Generală „Constantin Săvoiu”, Lucian Mihai Scurtu şi Oana Roxana Drăghici de la CNTV au obţinut pentru judeţul Gorj trei menţiuni speciale la Olimpiada Naţională de Chimie. Un premiu special a fost primit de eleva Mădălina Duţuleasa de la CNSH la Olimpiada Naţională de Limba Engleză.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: