OMV Petrom, succes pe bursă după descoperirea zăcămintelor din Gorj

Descoperirea celui mai mare zăcământ de gaze naturale în satul Totea din comuna gorjeană Licurici va face ca vânzarea pe bursă a pachetului de 9,94% din capitalul social al OMV Petrom să fie un succes. Afirmaţia îi aparţine chiar ministrului Economiei, Ion Ariton. Guvernul va folosi fondurile încasate din vânzarea ultimelor acţiuni pe care statul le mai deţine la Petrom pentru finanţarea deficitului bugetar.

Guvernul a stabilit ieri la 0,3708 lei valoarea preţului unic de referinţă al acţiunii în cadrul Ofertei Publice Secundare de vânzare a pachetului de acţiuni reprezentând 9,84 % din capitalul social al Societăţii Comerciale OMV Petrom - S.A. Bucureşti, a anunţat ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton. “Nicio acţiune OMV Petrom din pachetul de peste 5 miliarde de acţiuni - 5.573.780.260 acţiuni - nu va putea fi vândută sub acest preţ. 15% din acţiuni sunt pentru persoanele fizice care vor să cumpere, restul de 85% sunt pentru investitorii instituţionali”, a declarat ministrul Ariton.

Gazele din Totea ajută la acoperirea deficitului bugetar

Potrivit ministrului Economiei, acest preţ reprezintă valoarea medie de tranzacţionare a acţiunilor Petrom din ultimele 52 de săptămâni. “Considerăm că este un preţ real şi fezabil de pornire şi aşteptăm ca, la finalul tranzacţionării, să încasăm mai mult decât această valoare pe acţiune. Semnalele din piaţă sunt bune şi România devine o ţară atractivă pentru investitori, fapt confirmat de creşterea ratingului de ţară la categoria investment grade de către Agenţia Fitch“, a mai afirmat ministrul Ariton.

În acest context, ministrul Economiei a amintit două elemente foarte importante care vor ajuta la dezvoltarea companiei pe viitor. În primul rând, recent, pentru societatea OMV Petrom a fost prelungită perioada de explorare cu încă 5 ani în perimetrul Neptun din bazinul Mării Negre, concesiune în care compania este asociată şi cu EXXON. Perioada de concesiune a acestui perimetru este de 30 de ani. În al doilea rând, ministrul a menţionat descoperirea de zăcăminte de gaze naturale în judeţul Gorj, în comuna Totea. „Aceste două elemente, precum şi evoluţia economică a României, ne îndreptăţesc să credem că vânzarea pe bursă a acţiunilor va fi un succes”, a apreciat ministrul Economiei.

Răspunzând unei întrebări, ministrul Ion Ariton a precizat că banii obţinuţi în urma vânzării pachetului de acţiuni Petrom vor finanţa deficitul bugetului consolidat, astfel încât „să scadă presiunea pe buget şi să poată fi alocate sume mai mari pentru investiţii”. Statul va încasa peste 600 de milioane de euro din această vânzare.

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: