Serviciul de Paşapoarte, asaltat de copii

Serviciul de Paşapoarte din incinta Prefecturii Gorj este luat cu asalt de către gorjeni în această perioadă. Cei mai nerăbdători să scape de cozile interminabile sunt copiii ai căror părinţi intenţionează să îi ia cu ei în concedii peste hotare. Pe lângă aceştia, foarte mulţi adolescenţi au nevoie de paşapoarte pentru a-şi petrece vacanţa în străinătate. Majoritatea sunt recompensaţi de către părinţi pentru rezultatele bune la învăţătură.

Zeci de gorjeni formează cozi interminabile la ghişeele Serviciului de Paşapoarte începând cu primele ore ale dimineţii. Cei mai mulţi solicitanţi sunt părinţii ce doresc paşapoarte pentru a-şi putea lua copiii în concedii peste hotare. De asemenea, şi foarte mulţi adolescenţi au nevoie de un astfel de act pentru a-şi petrece vacanţa în străinătate. Dacă în urmă cu aproximativ două luni se înregistrau câte 20 de solicitări/zi, în această perioadă câte  aproximativ 60 de gorjeni solicită, zilnic, paşaport. Cele mai multe solicitări privesc paşapoartele electronice. “De la începutul lunii iulie şi până în prezent am înregistrat un număr de 546 de cereri, dintre care 336 sunt cereri pentru paşapoartele electronice, iar 110 cereri pentru paşapoartele temporare. O creştere a numărului de solicitări s-a observat începând cu luna iunie când s-au înregistrat cu 39% mai multe cereri ca în luna mai”, a declarat Valeriu Surupăceanu, comisar şef în cadrul Compartimentului Paşapoarte.

Recompensaţi cu excursii

În afară de minori, care merg în străinătate împreună cu părinţi, există şi foarte multe cazuri în care adolescenţii au nevoie de paşapoarte pentru a-şi petrece vacanţa în afara ţării. “De aproximativ două-trei ore stăm la cozi pentru a achita taxe ca să obţinem un paşaport pentru fiica mea. Are rezultate foarte bune la învăţătură şi împlineşte 18 ani. Ne-am gândit ca în loc să-i facem majoratul la vreun restaurant de fiţe, mai bine îi facem cadou o excursie în Anglia ca să aibă ce vedea”, a declarat Gheorghe Anghelescu.

TAXE

În cazul paşaportului electronic solicitanţii achită o taxă consulară de 32 lei la ghişeul Trezoreriei din incinta Instituţiei Prefectului plus 244 lei, contravaloarea paşaportului, care se achită la CEC. Pentru paşaportul temporar se achită 84 de lei la CEC şi 132 de lei la Trezorerie.  

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: