Opriţi-vă! Nu mai e de mult „după facultăţi”!

În perioada asta, în căminele din campusurile universitare din ţară, are loc cazarea studenţilor. Nu ştiu să zic dacă asta îmi trezeşte nostalgii. Adică, cu siguranţă, am ceva amintiri legate de momentele în care mă duceam cu jalba-n proţap la te-miri-ce şef de cămin sau îmi duceam veacul prin cantina de la Dumars până se rezolvau treburile. Doar că „nostalgie” nu are deloc sens peiorativ şi nu sunt sigur dacă îmi amintesc cu plăcere acele vremuri sau nu.

Cert e un lucru: în căminele de la noi sunt nu atât puţine locuri (şi proaste), cât mulţi studenţi (şi proşti). Gândiţi-vă puţin ce s-ar întâmpla dacă tuturor studenţilor de la Spiru Haret li s-ar năzări să vină la Bucureşti. Vă spun eu, dacă nu vă imaginaţi: s-ar închide capitala. Toată. S-ar închide străzile, s-ar închide blocurile, s-ar bloca pieţele, ar pica internetul şi s-ar lua apa caldă.

Trăim într-o ţară în care şi tractoriştii sunt masteranzi. Legislaţia are şi ea partea ei de vină. Angajaţilor la stat li se cere o licenţă cu ştampilă de la orice bodegă de facultate pentru o reîncadrare profesională, urmată de o mărire destul de substanţială de leafă. O prostie, desigur. Dar, dacă ar fi prima lege stupidă din Constituţie, poate am discuta mai mult despre asta. Mult mai deranjanţi decât bătrânii care fac facultatea pentru un ban în plus sunt tinerii care o fac pentru nimic. Tinerii proşti, fără talente speciale şi fără nici un chef de şcoală, în general. Unii chiar se duc la facultate special ca să aibă unde să stea în Bucureşti. Cam atât de greu e să intri la facultate azi. Îşi pierd patru ani pe la Politehnică, Geografie sau Administraţie Publică, patru ani de foame şi chin, după care îşi iau bineînţeles licenţa şi se angajează într-un casino (fetele) sau într-un McDonald’s drăguţ (băieţii).

Haideţi, vă rog eu... Nu mai faceţi şcoală. Mai bine învăţaţi să faceţi ceva serios, pentru bani. Până la urmă, asta vrem cu toţii, nu-i aşa?

mantzy.wordpress.com

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: