Ortacii de la mina Tehomir ameninţă cu blocarea în subteran

Zeci de mineri de la Mina Tehomir sunt hotărâţi să se baricadeze în subteran dacă vor fi disponibilizaţi fără a beneficia de protecţie socială, peste 20 urmând să se pensioneze în următorii doi ani. Nici salariile compensatorii oferite de administraţie nu îi mulţumesc pe aceştia. Liderii ortacilor au fost chemaţi miercuri la discuţii de directorii Complexului Energetic Oltenia, însă când s-au prezentat nu au avut cu cine discuta.
Circa 40 de ortaci de la mina Tehomir au mers la serviciu miercuri de dimineaţă, deşi se aflau în întrerupere de activitate, pentru a afla ce se va întâmpla cu ei, un sfert din personal fiind pensionabil în următorii doi ani. Salariaţii de la mina Tehomir ameninţă cu blocarea în subteran, având informaţii că cei prinşi în planul de concedieri colective nu vor beneficia de protecţie socială pe toată perioadă până la întrunirea condiţiilor de pensionare. "Suntem o grupă specială de muncă de care în ultimul timp văd că nu se mai ţine cont. Am lucrat 24 de ani în subteran, am ajuns să fim trimişi acasă fără să ne întrebe nimeni dacă suntem mulţumiţi, să ni se spună în ce condiţii plecăm, pur și simplu nu am fost luați în calcul această grupă de subteran. Eu mă voi putea pensiona în 10 ianuarie 2018. Primim numai maximum 4 salarii, nu o să acceptăm să plecăm numai cu patru salarii. Nu o să beneficiem de 24 de luni cum se speculează peste tot de venit de completare, majoritatea avem sub 25 de ani vechime, și asta înseamnă că o să primim doar 22 de luni și vă dați seama că nu suntem de acord cu aceste venituri. Ne vom bloca în subteran dacă e nevoie", a spus Ștefan Ianăși, electrician la Mina Tehomir.
De revolta celor de la mină a aflat și sindicalistul Corneliu Gârjoabă, care este inginer la Tehomir. "Din ce am auzit, oamenii de acolo sunt foarte nemulțumiți pentru că față de anul trecut sunt discriminaţi. Anul trecut s-au dat 4 salarii la cei de la subteran și solicită și ei același lucru. Mai solicită să se rezolve și problema şomajului tehnic, fiind din luna aprilie în întrerupere de activitate. Părerea mea este că este un moft al conducerii de nu i-a chemat la serviciu. Sunt un sector de conservare, dar trebuie să apară o hotărâre de guvern", a precizat Corneliu Gârjoabă.
Directorii CEO le-au dat ţeapă
Liderii Sindicatului Minier de Subteran Tehomir, afiliat la Federația Națională Mine Energie (FNME), au fost chemați la discuții de șefii complexului după ce au aflat că vor să se blocheze în mină, dar când s-au prezentat au fost întâmpinaţi de sindicaliştii Adrian Marciuc și Gabriel Căldărușe, de la Federația Univers. "Oamenii sunt foarte nemulţumiţi, nu am fost chemaţi, consultaţi, nu ni s-au transmis notificări legate de procesele verbale și de acordurile încheiate. Am încercat să-i lămuresc de dimineață să nu înceapă acest protest până nu purtăm o discuție cu conducerea CEO. Din păcate, în discuțiile purtate de dimineață cu domnii directori de la complex, ni s-a propus o întâlnire la ora 12 în locul domnului director Olaru și domnului director Antonie au venit, culmea, sindicaliștii Marciuc și cu Căldărușe, să ne lămurească cum că ar fi bine și frumos. În condițiile acestea o să port discuții cu membrii de sindicat care acum așteaptă să le transmit ce am discutat cu directorii și ce vor hotărî dumnealor, aia facem în continuare", a declarat Dan Bobic, președintele Sindicatului Minier de Subteran Tehomir.
DEZINFORMARE
Sindicalistul Adrian Marciuc, care și reprezintă o mică parte din ortacii de la mina Tehomir, nu a vrut să comenteze pe acest subiect. L-a băgat la înaintare pe adjunctul său de la Federația Univers, Gabriel Căldărușe. Acesta crede că ortacii din Tehomir au fost dezinformaţi de liderii lor de la FNME. Sindicaliştii de la mina Tehomir se vor întruni joi la primele ore pentru a vedea ce vor face de aici înainte, vor accepta condițiile de concediere sau se vor bloca în subteran.

Vizualizări: 2,030

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: