Pâinea primăriei, împărțită egal la săraci si maidanezi

Banii alocaţi pentru mesele zilnice ale bolnavilor, asistaţilor sociali şi deţinuţilor nu trec de 7 lei. Un bolnav internat în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu mănâncă zilnic trei mese în valoare totală de aproximativ 7 lei iar pentru o lăuză şi diabetici se cheltuiesc 12 lei. Deţinuţii mănâncă 4 lei zilnic, în timp ce alocaţia de hrană pentru târgujienii care mănâncă la Cantina Socială este de aproximativ 6 lei. Primăria Târgu-Jiu cheltuieşte tot atât pentru întreţinerea unui câine.

Alexandru Zaharia, directorul Direcţiei de Servicii Comunale, a declarat într-un interviu pentru Pandurul că lunar sunt cheltuite sume foarte mari pentru îngrijirea câinilor. „Lunar se cheltuieşte câte 9000 de lei pentru mâncare şi 3000 de lei pentru tratamente. La acestea se vor adăuga şi cheltuielile privind sterilizarea“, spunea Zaharia atunci. În acest moment sunt adăpostiţi 200 de câini. Cu un calcul minim, zilnic se cheltuieşte aceeaşi sumă ca pentru asistaţii social, 6 lei. „Este ce-i drept destul de mică, dar încercăm să ne descurcăm, pentru că nu avem mai mulţi bani, însă din nefericire aceasta este situaţia. De sărbători mai facem rost şi de sponsorizări ceea ce înseamnă că masa este mult mai bogată, pentru că şi aşa oamenii aşteaptă atunci pachete suplimentare”, a precizat Ramona Evulescu, purtător de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu.

La spital, carne de două ori pe săptămână

Micul dejun, prânzul şi cina unui bolnav internat în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu este în valoare de aproximativ 7 lei. Mai mulţi bani sunt alocaţi pentru hrana lăuzelor şi a diabeticilor care beneficiază de un regim aparte. Chiar conducerea spitalului recunoaşte că aceşti bani sunt insuficienţi pentru asigurarea hranei în funcţie de regim a bolnavilor, însă se descurcă pentru că pacienţii mănâncă carne numai de două ori pe săptămână. „La regimul comun alocaţia este de 7 lei, însă sunt şi anumite afecţiuni care beneficiază de o alocaţie de hrană mai mare şi anume diabeticii şi lăuzele. Este aproape suficientă, deşi ar trebui ca această alocaţie de hrană să fie mai mare pentru a putea acoperi cele 15 regimuri care sunt în dietetica spitalului nostru”, a declarat Constantin Pălivan, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Hrana deţinuţilor este diferită

Un deţinut mănâncă zilnic de aproximativ 4 lei. Privilegiaţi la masă sunt deţinuţii bolnavi care sunt în infirmeria penitenciarului şi cei care ies la activităţi productive. Alocaţia de hrană pentru aceste două categorii de deţinuţi este de 5 lei. „Persoanele private de liberate beneficiază de o alocaţie de hrană în mod diferenţiat. Cei care muncesc beneficiază de 5 lei pe zi, cei care sunt în staţionare în camerele de detenţie de 4 lei şi 36 de bani, iar bolnavii, care au nevoie de un supliment nutritiv, au alocaţia de 5 lei şi 50 de bani. Noi avem ajutor în ceea ce priveşte acordarea hranei  pentru că o mare parte din produse le avem în gospodăria proprie a penitenciarului, legume, fructe, carne şi aşa mai departe”, susţine Gheorghe Enache, directorul Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Târgu-Jiu.

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: