Pakistanezi și srilankezi, la muncă în hotelurile din Gorj

Mai mulți hotelieri recrutează angajați de peste hotare, pentru că nu reușesc să găsească forță de muncă în Gorj și nici în județele vecine. Sunt cabanieri din stațiunea Rânca ce vor avea, în curând, în unitățile de cazare străini. Din Pakistan ori Sri Lanka sau alte țări vor veni să lucreze în HoReCa, în Gorj. În tot județul, sunt circa 200 de posturi declarate vacante doar în acest domeniu, dar nimeni nu le vrea. 


Se caută bucătari, ajutor de bucătari, cameriste și nu numai. Deși posturi sunt multe, doritorii lipsesc. "Suntem foarte multi din HoReCa care avem nevoie de oameni. De la spălatul vaselor, ospătari, barmani, cameriste. Vara, spre deosebire de iarna, turiștii vin mai mult pentru o noapte. Vin spre mare sau se întorc dinspre mare. Și în drum spre partea de Ardeal sau Banat mai vin. Se opresc doar o noapte la noi. Zona noastră, nefiind prea dezvoltata, din multe puncte de vedere, nefiind trotuare, băncuțe, nimic, prefecții se perinda, dar nu ia nimeni nicio măsură, turiștii nu sunt atrași aici", a declarat Constantin Pănescu, liderul cabanierilor din Rânca. 


Câțiva cabanieri au făcut deja demersuri să aducă străini în Rânca. "Mulți așteaptă angajați din Sri Lanka, Pakistan sau alte țări asiatice. Eu am stat mai bine în general. Nu trebuie sa lași oamenii să plece nici când nu ai turiști. Și noi mai avem nevoie, pe lângă cei 8-10 angajați, ne trebuie, după 15 iunie până în septembrie, ne trebuie cameriste, pizzeri, ajutor la bucătărie. Pentru iarnă, dacă tinerii absolvenți de scoli tehnice sau HORECA, cum sunt școlile profesionale pe servicii sau cei care termina licee și de alte specialități, nu vin sa se angajeze, va trebui sa ne îndreptăm cu niște notificări împotriva celor din Ministerul Muncii. Nu este posibil ca la 18 ani, să iei ajutor de șomaj șase luni.Trebuie ceva schimbat, să-i lase să se angajeze la 18 ani, să nu mai plece să muncească în străinătate și noi n-avem pe cine angaja. Eu fac turism din 1986 și nimeni nu m-a întrebat nimic niciodată", ne-a mai spus Pănescu.


În Gorj, în acest moment, sunt declarate vacante circa 200 de locuri de muncă în domeniul HoReCa. "180 de posturi avem disponibile în județul Gorj, în HoReCa

Sunt 52 ospătari, 32 ajutor bucătar, 16 bucătar, 10 cameriste", a spus Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj. 


De altfel, instituția a făcut, în ultima perioadă, mai multe cursuri de calificare pentru administrator pensiune turistică și cameristă.

Vizualizări: 1,184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: