Palmaresul Festivalui Internaţional de literatură Tudor Arghezi, 2019

Ajuns la cea de-a 39-a ediţie, festivalul omagiază pe cel care rămâne unul dintre cei mai mari scriitori ce i-a dat literatura română de-a lungul timpului şi îşi propune să contribuie la stimularea pe criterii valorice a scrisului românesc contemporan, inclusiv pentru cunoaşterea şi promovarea operei argheziene, în ţară şi peste hotare. Festivalul se adresează creatorilor de literatură şi exegeţilor în arghezologie din ţară, precum şi vorbitorilor de limbă română din comunităţile de peste graniţe, cu preocupări în domeniu. Organizator: Consiliul Judeţean Gorj prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj cu sprijinul U.S.R. Parteneri: Primăria Tg-Cărbuneşti, Biblioteca Judeteana Christian Tell”, Liga culturală Fiii Gorjului Bucureşti, Institutul Cultural Român, Teatrul Dramatic Elvira Godeanu, Universitatea „C-tin Brâncuşi” Tg-Jiu, alte instituţii de cultură, ligi, fundaţii si societăţi culturale din Gorj. Duminica 26 mai 2019 la Targu Carbunesti a avut loc Gala laureatilor.

 * Premiul Opera Omnia pentru scriitori români, acordat de Un. Scriit. din România  și titlul de Cetățean de Onoare al orașului, acordat de Primăria Tg-Cărbunești a fost atribuit d-lor: Vasile Spiridon (critică literară) și Nora Iuga (poezie);

Premiul Opera Omnia pentru scriitori străini, acordat de Consiliul Județean prin CJCPCT Gorj  și titlul de Cetățean de Onoare al orașului, acordat de Primăria Tg-Cărbunești a fost atribuit domnului Enrique Nogueras (Spania) și domnului Vojislav Karanovici (Serbia);

Premiul Opera Omnia pentru scriitori de origine gorjeanească, acordat de Liga Culturală ,,Fiii Gorjului” București, a fost atribuit d-lui Adrian Frătila, Tg-Jiu;

5 premii pentru promovarea operei argheziene, acordate de CJCPCT Gorj, au fost atribuite lui:Daniel Levente Pal (Ungaria), Menachem M. Falek(Israel), Liliana Galor (Israel), Vasile Bâcu (Ucraina), Valeriu Țîbulențko (Ucraina) ; 1 premiu similar, în valoare de 1500 lei, a fost acordat de Primăria Tg-Cărbunești și atribuit d-lui Ion Anton (Republica Moldova)

S-au acordat de către CJCPCT Gorj 2 premii speciale pentru promovarea Festivalului in presa literara nationala, in valoare de 500 de lei fiecare, domnilor Spiridon Popescu și Adrian Fratila, Tg, Jiu.

Premiul Opera Prima, pt. volumul de debut ”Noțiuni Elementare”, Ed.Cartea Romaneasca, 2018, a fost acordat de CJCPCT Gorj și atribuit d-soarei Irina Roxana Georgescu, Bucuresti.

Premiul secțiunea Cuvinte potrivite/ volum în manuscris/, acordat de CJCPCT Gorj, a fost atribuit domnului Sibechi Vlad Ionut, Suceava

 * Premiul I secțiunea  Bilete de papagal/ grupaj poezii, acordat de CJCPCT Gorj, a fost atribuit doamnei Ciobanu Teodora Cristina.

Premiul al II-lea la aceeași secțiune, acordat de Bibl. Jud., a fost atribuit lui Mihaila Gabriel Nicolae, Galați.

Premiul al III-lea, aceeași secțiune, acordat de C.C. Tudor Arghezi Tg-Cărbunești, a fost atribuit doamnei Ana Paraschivescu, Craiova.

Premiul pt. arghezologie,  acordat de CJCPCT Gorj, a fost atribuit domnului Zenovie Cârlugea pentru volumul ,,Tudor Arghezi, dictionar esential (Oamenii din viata lui)”, Targu Jiu, 2018.

Premiul revistei Viata Romanească, constand in publicarea unui grupaj de poezii, a fost acordat doamnei Ciobanu Teodora Cristina.

În cadrul secțiunii ”Moștenirea Arghezi”, dedicată elevilor de liceu, s-au acordat următoarele premii oferite de Primăria Târgu Cărbunești:

Tebec Melinda Maria – cls. a XII A, sectiunea eseu

Dogaru Anca Maria – cls. a XII B, sectiunea eseu

Crețu Luiza Loredana – cls. a IX A, sectiunea eseu,

eleve la Colegiul Național ”Tudor Arghezi” , Tg. Cărbunesti.

Galerie foto


Vizualizări: 1,050

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: