Şapte sute de gorjeni, pe listele de așteptare la RMN

Sute de gorjeni așteaptă pe liste pentru o investigație imagistică la RMN-ul din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu. Cei mai mulți și-au făcut programare încă de anul trecut, însă din cauza fondurilor mici alocate de Casa de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, abia speră să prindă un loc zilele astea. Lucrurile s-ar putea îmbunătăți de acum înainte având în vedere că statul va aloca mai mulți bani acestui tip de investigații.

Singurul aparat cu rezonanță magnetică din județul Gorj este mai mult decât solicitat. Peste 700 de persoane așteaptă la momentul actual să beneficieze de o investigație imagistică prin compensare de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Cu alte cuvinte, dacă nu vrei să plătești investigația, poți aștepta și un an. „Bugetul alocat de stat pe fiecare lună se termină în primele 15 zile, prind cam o jumătate de lună. Dacă se plătește investigația, nu beneficiezi chiar imediat, se fac programări dar doar de câteva zile, două-trei zile. Cea mai ieftină investigație costă 400 lei și de aici crește în funcție de problemele pe care le au pacienții. Sunt oameni care au mai multe regiuni, sunt pacienți care necesită substanțe de contrast”, a spus Cristi Paicu, directorul laboratorului RMN din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu. 

Buget mai mare

RMN-ul nu este al spitalului, ci al unei firme private care a încheiat un parteneriat cu unitatea medicală. Reprezentanții laboratorului spun că zilnic se fac în jur de 15 investigații. Începând cu luna aceasta, laboratorul beneficiază de mai mulți bani pentru decontarea investigațiilor, însă acest lucru nu va rezolva nici pe departe situația. „S-a mai mărit puțin contractul, dar nu ceva semnificativ. Este puțin mai mult ca anul trecut, dar nu înseamnă că gata, într-o lună de zile, scăpăm de lista de așteptare”, a mai spus Cristi Paicu.

Potrivit conducerii Casei Județene de Asigurări de Sănătate Gorj, bugetul alocat RMN-ului de la Târgu Jiu a crescut cu aproape 12.000 de lei. „Contractul a fost de 43.000 lei pe lună, media, și acum, la semestrul II, este de 55.000 lei lunar. Atât primesc ei bani de la stat pentru efectuarea investigațiilor”, a spus Daniel Șurlea, președintele CJAS Gorj. 

Vizualizări: 1,205

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: