Paradisul din Gorj, învăluit în mister și legendă ce merită vizitat

Un loc încărcat de legende atrage turiști în Gorj. Vorbim despre Cheile Corcoaia, un peisaj spectaculos, unde ai impresia că ai ajuns în Rai. Priveliștea îți taie răsuflarea, iar legendele povestite de oamenii locului te transpun în timp. Cheile se află la intersecția a trei județe: Gorj, Mehedinți și Caraș-Severin.

Trebuie să traversezi comuna Padeș, apoi cel mai îndepărtat sat din Gorj: Cerna Sat. Drumul nu este deloc ușor, dar așteptarea merită odată ajuns pe Cheile Corcoaia. Se întind pe aproape 400 de metri, dar peisajul este uimitor.

Locul atrage și prin legendele de care este legat. Stânca unde eroul Iorgu Iorgovan ar fi decapitat șarpele care i-a înghițit iubita încă poartă urmele acelei lupte, povestesc localnicii mândri. „Se zice că s-au format de marele șarpe cu șapte capete, care a venit din Muntele Bou, de la granița cu Jiul de Vest, Hunedoara. Șarpele ar fi înghițit o fată, drăguța lui Iorgovan, și a trecut prin aceste ținuturi, și-a făcut loc în această piatră și aici, Iovan Iorgovan i-a ținut calea și i-a tăiat capul și a salvat fata. Aici, în sat, la ieșire, după ce Iorgovan a dat cu sabia, se vede crucea tăiată în piatră, și-a făcut loc, s-a zvârcolit de durere și a înlăturat de o parte și de alta a râului Cerna, formându-se o așezare frumoasă unde locuim noi, de 400 de ani. Din orice baladă, se zice că ar fi un sâmbure de adevăr. Aceste legende sunt păstrate din tată în fiu și le transmite și noi mai departe copiilor”, ne-a spus Ioniță Troacă, un om de-al locului.

De altfel, din dicționar, aflăm că termenul de „corcoi” înseamnă frică, lucru care poate dezlega unele ițe ale acestei legende. „Sunt turiști din țară care vin. Vin să vadă cheile, barajul din Cerna, Valea Cernei. Vin vara autocare întregi și cu turiști străini. Suntem la 40 de kilometri de Băile Herculane și 6 kilometri distanță de barajul din Cerna. Cheile au 400 de metri și arată superb. Se văd urmele șarpelui și crucea, urma sabiei lui Iovan Iorgovan unde a tăiat unul dintre capetele șarpelui, așa cum spune balada. Turiștii sunt interesați să afle legendele locului”, a mai spus Ioniță Troacă.

Turiștii descriu locul ca un adevărat paradis. „Este superb! Este prima oară când vin. Drumul a fost foarte lung, dar a meritat tot efortul”, a spus un tânăr. „Vara este o încântare să ajungi aici. Să vezi natura în sălbăticia ei, să vezi cheile, peisajul de aici. Noi suntem și amatori de alpinism, iar aici e un loc perfect și pentru asta”, a spus un alt turist.

Galerie foto





Vizualizări: 12,670

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: