Paradox în primăriile din Gorj. La sat se câştigă mai bine decât la oraş!

Angajaţii din primăriile de comune au ajuns să câştige mai mult decât colegii lor de la oraş. Acest lucru a devenit deja o problemă pentru autorităţile locale care găsesc cu greu oameni pregătiţi. Mulţi preferă să facă naveta pentru un salariu mai bun. S-a întâmplat acest lucru după ce mulţi primari au majorat lefurile la pragul maxim permis de lege, iar acum au rămas fără bani.

La Târgu-Cărbuneşti, lucrează peste 100 de oameni. Salariile de aici sunt mult mai mici faţă de o primărie de comună. O spune chiar primarul Dănuţ Birău, care a încercat să convingă câţiva inspectori să vină la oraş din alte comune: „Eu am vrut să iau un consilier de la o primărie de comună. Am vrut să-l transfer la noi. Aici, la Târgu-Cărbuneşti, ar fi avut un salariu de 1.900, iar acolo primea 2.800 de lei. Am adus un asistent de la o altă comună şi aici primeşte un salariu mai mic cu 200 de lei faţă de cât avea acolo, dar îi convine că este localnic şi vine acasă”.

Probleme în rândul salariaţilor sunt la toate primăriile de oraş. Oamenii se întreabă cum de au ajuns să fie plătiţi pentru aceeaşi muncă mai prost decât colegi de-ai lor de la sate. „Salariaţii din primărie îşi compara veniturile cu cele ale salariaţilor primăriilor învecinate, de pe aceeaşi treaptă. Ce zic? Eu sunt consilier superior într-o primărie de oraş şi am salariul mai mic decât un consilier superior dintr-o primărie de comună. La Târgu-Cărbuneşti, noi avem 130 de angajaţi. Sunt 130 de salarii pe care le plăteşti lunar. Este un efort financiar de cinci miliarde de lei vechi pe lună. Dacă dai drumul la o salarizare foarte mare, ajungi să nu mai poţi face nimic prin localitate. Chiar dacă o primărie are 15 salariaţi şi veniturile sunt mult mai mici decât la o primărie de oraş şi trebuie ţinută cumva în frâu această balanţă”, a mai spus primarul din Târg-Cărbuneşti.

Asta în condiţiile în care nici veniturile de la Primăria Târgu-Cărbuneşti, de exemplu, nu sunt deloc mici. În ultimul an, lefurile bugetarilor aproape că s-au dublat. „Chiar în luna februarie, după primul salariu mărit, am avut o şedinţă cu toţi. Am luat ca punct de reper statele de plată din ianuarie 2017 şi ianuarie 2018. Cu toate că mulţi nu au avut curiozitatea să vadă, eu m-am uitat. La majoritatea, salariile au crescut cu 70-80%. Dacă un consilier superior, în 2017, primea un salariu de 1.800 de lei, acum îl are 3.100 de lei. Este o creştere de 70%”, a transmis primarul Dănuţ Birău.

Vizualizări: 2,973

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: